Γραφείο στο σπίτι

Ανακαίνιση και διαμόρφωση γραφείου στο σπίτι

Τα τελευταία δύο χρόνια, η τηλεργασία αλλά και η τηλεκπαίδευση, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ώστε η καθημερινότητα να είναι ομαλή, με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια για όλους.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα δεδομένα δυσκόλεψαν τους μαθητές και τους εργαζομένους. Η αλλαγή περιβάλλοντος, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα συγκέντρωσης και την απόδοση του εκάστοτε ατόμου.

Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε για να βελτιώσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα ή ακόμα και να το εξαλείψετε τελείως, είναι να αλλάξετε ριζικά ένα δωμάτιο του σπιτιού. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα χώρο γραφείου, που θα σας εμπνέει και θα σας «εντάσσει» στο εργασιακό κλίμα, ακόμα και εξ αποστάσεως.
Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες λύσεις και ιδέες ανακαίνισης, ώστε να μπορείτε πλέον να διαβάζετε ή να εργάζεστε αποδοτικά, ακόμα κι από το… σαλόνι σας.

Αλλάξτε τα έπιπλα, δημιουργήστε δικά σας ή αγοράστε νέα

Το σωστό γραφείο, η σωστή καρέκλα και οι χώροι αποθήκευσης, είναι σημαντικές συνιστώσες, προκειμένου να νιώσετε πιο οργανωμένοι. Η οργάνωση θα βοηθήσει στην συγκέντρωση. Επιλέξτε ένα μεγάλο άνετο γραφείο, το οποίο θα έχει συρτάρια και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Επίσης, η καρέκλα θα πρέπει να είναι αναπαυτική και να μην σας κουράζει. Προτιμήστε αποχρώσεις του ξύλου, ή ουδέτερα χρώματα, ώστε τα μάτια σας να είναι όσο γίνεται πιο ξεκούραστα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βάψτε τους τοίχους για περισσότερη ανανέωση

Όταν ελαιοχρωματίζεται ένα δωμάτιο, πάντα υπάρχει μια αίσθηση φρεσκάδας. Μια φωτεινή απόχρωση (όπως τα παστελ, το ζαχαρί ή το ανοιχτό γκρι), είναι ιδανική για να διαμορφώσει ένα χώρο γραφείου. Η αίσθηση της ανανέωσης, θα σας βοηθήσει να αποδώσετε περισσότερο. Σε περίπτωση μεγάλου χώρου, μπορείτε να βάψετε έναν τοίχο, σε έντονο χρώμα, ώστε το δωμάτιο να δείχνει πιο «αυστηρό».

Επενδύστε σε βιβλιοθήκες ή ράφια

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βιβλιοθήκες και ραφιέρες στην αγορά. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια βιβλιοθήκη, ανάλογα του μεγέθους του δωματίου, αλλά και του αποθηκευτικού χώρου που χρειάζεστε. Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, τότε μια λύση είναι η τοποθέτηση ραφιών στους τοίχους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η δυνατότητα της οργάνωσης των εγγράφων και η επίτευξη της τάξης, θα μειώσει τα επίπεδα άγχους και βοηθάει στην συγκέντρωση.

Δώστε χαρακτήρα στο χώρο και προσθέστε διακοσμητικά

Σε μια ανακαίνιση, το πιο ευχάριστο σημείο είναι η τελευταία πινελιά, η οποία δίνεται από εσάς και αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα σας.

Μπορείτε να διαμορφώσετε το χώρο του γραφείου, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και την αισθητική σας. Εάν κατά τη διάρκεια του διαβάσματος ή της εργασίας, βλέπετε αγαπημένα σας αντικείμενα, τότε η παραγωγικότητά σας θα αυξηθεί σημαντικά. Τοποθετήστε αγαπημένους πίνακες στον τοίχο, διακοσμητικά στο γραφείο ή κορνίζες με τους δικούς σας ανθρώπους. Η αίσθηση της οικειότητας, είναι σημαντικός παράγοντας όταν κάνετε κάτι για πολλές ώρες, σε συγκεκριμένο χώρο.

Ανακαινίστε κάποιο δωμάτιο με πολλά παράθυρα και άπλετο φως

Όσο πιο σκοτεινός είναι ένας χώρος, τόσο λιγότερη θα είναι και η συγκέντρωσή σας. Η εργασία και το διάβασμα, είναι πολύωρες δραστηριότητες και τα μάτια σας, χρειάζονται συχνά ξεκούραση. Ένα φωτεινό δωμάτιο, με πολλά παράθυρα και θέα έξω, θα σας βοηθήσει. Ανακαινίστε έναν χώρο, στον οποίο θα νιώθετε άνετα να περνάτε αρκετές ώρες. Επίσης, τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, οι οποίες θα επιτρέπουν την διέλευση του φωτός και δεν θα «κλείνουν» το χώρο.

Ο σωστός φωτισμός στο γραφείο

Εάν θέλετε να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα, τότε δημιουργήστε μια μίξη από θερμό και ψυχρό φωτισμό. Στην αγορά, υπάρχουν φωτιστικά γραφείου, τα  οποία ρυθμίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε δραστηριότητα. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε γυψοσανίδα, ώστε να βάλετε κρυφό φωτισμό και συγχρόνως να έχετε έναν δυνατό κεντρικό φωτισμό. Όσο πιο σύγχρονο και όμορφα φωτισμένο είναι ένα δωμάτιο, τόσο πιο λειτουργικοί θα νιώθετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Αντιθέτως, ο χαμηλός ή ελλιπής φωτισμός, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα απόδοσής σας.