Ανακαίνιση και διαμόρφωση υπνοδωματίου: Έξυπνες ιδέες για μια μοναδική αλλαγή
Ανακαίνιση και διαμόρφωση υπνοδωματίου: Έξυπνες ιδέες για μια μοναδική αλλαγή
Ιδέες Σπίτι Χωρίς κατηγορία

Ανακαίνιση και διαμόρφωση υπνοδωματίου: Έξυπνες ιδέες για μια μοναδική αλλαγή

Ο χώρος του υπνοδωματίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συνήθως αποτυπώνει τον προσωπικό χαρακτήρα του καθενός. Είναι το δωμάτιο στο οποίο χαλαρώνετε, ξεκουράζεστε και για αυτούς ακριβώς τους λόγους, θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, να είναι βολικό και συνάμα να ταιριάζει στην αισθητική σας.

Ειδικότερα, είναι δυνατό να προβείτε σε μια αλλαγή χωρίς μεγάλο κόστος, λαμβάνοντας όμως υπόψιν τις ανάγκες και τα προσωπικά σας γούστα. Αρκετές φορές, υπνοδωμάτια τα οποία δε μας ταιριάζουν, επηρεάζουν τη ψυχολογία μας και έτσι η παραμονή σε αυτό το χώρο γίνεται δυσάρεστη. Επομένως, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες, ούτως ώστε να ανακαινίσετε και να αναδιαμορφώσετε το υπνοδωμάτιό σας. Μετατρέψτε αυτόν τον μικρό χώρο, σε ένα αγαπημένο μέρος που αναδεικνύει την προσωπικότητά σας.

Η μέρα πρέπει να ξεκινάει από ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο, ώστε η διάθεση σας να φτιάχνει και να τονώνεται κάθε πρωί.

Αντικαταστείτε τις κουρτίνες

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, είναι το φυσικό φως, το οποίο πρέπει να διοχετεύεται σε όλο το υπνοδωμάτιο. Οι σκοτεινές κουρτίνες είναι ναι μεν καλές αν στοχεύετε σε περισσότερη ιδιωτικότητα, ωστόσο μπορεί  να σας δεσμεύσουν σε ηλιόλουστες μέρες. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην όψη του χώρου, εάν τις αντικαταστήσετε με πιο ελαφριές κουρτίνες, οι οποίες όμως ταυτόχρονα παρέχουν και ορισμένη ιδιωτικότητα. Από την άλλη, μεγάλη τάση είναι και οι περσίδες, με τις οποίες μπορείτε να καθορίσετε την «κλιμάκωση» του φωτισμού, ή να συσκοτίσετε πλήρως το χώρο.

Προτιμήστε το λευκό και τις ελαφριές γήινες αποχρώσεις

Μια έξυπνη ιδέα είναι να καλύψετε μεγάλο μέρος του υπνοδωματίου (όπως τα κλινοσκεπάσματα, ή κάποια διακοσμητικά) με λευκό φόντο.

Έχει αποδειχτεί ότι το λευκό και τα ουδέτερα χρώματα γενικότερα, βοηθούν προσφέροντας πιο ποιοτικό και ήρεμο ύπνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το λευκό επιλέγεται σε ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων. Επιπροσθέτως, τα παστελ χρώματα και οι γήινες αποχρώσεις τόσο στους τοίχους, όσο και στις επιφάνειες, αποδίδουν μεγαλύτερη οπτική χαλάρωση. Αντιθέτως, τα έντονα χρώματα, υπάρχει κίνδυνος να σας δημιουργούν ένταση και να σας κουράζουν.

Προσδώστε χαρακτήρα με σχέδια και μικρές πινελιές διακόσμησης

Εάν επιθυμείτε να υπάρχουν πιο έντονα στοιχεία, τότε μπορείτε να διακοσμήσετε το δωμάτιο με κάποια πιο περίτεχνα διακοσμητικά. Όταν πρόκειται για μικρά στοιχεία διακόσμησης, τα χρώματα είναι δυνατό να είναι έντονα, καθώς δεν αλλοιώνουν την συνολική εικόνα του χώρου. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ένα μόνο μοτίβο (για παράδειγμα στην παπλωματοθήκη) και αμέσως ο χώρος να φανεί ανανεωμένος και διακοσμημένος. Ένα χαλί με σχέδιο και ένα ξύλινο κεφαλάρι στο κρεβάτι., μπορούν να προσφέρουν απόλυτη ισορροπία και αισθητική. Επιλέξτε διακοσμητικά και έπιπλα που σας αντιπροσωπεύουν.

Επιλέξετε ταπετσαρία για έναν μόνο τοίχο

Η ταπετσαρία τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και υπάρχει μεγάλη ποικιλία από επιλογές, στην αγορά. Μια απομίμηση μαρμάρου, μπορεί να προσδώσει μοναδική κομψότητα στο υπνοδωμάτιο. Ένα περίτεχνο γεωμετρικό design, θα το κάνει πιο μοντέρνο και σύγχρονο. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε απομίμηση ξύλου ή πέτρας, για ένα πιο κλασσικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μην χρησιμοποιήσετε ταπετσαρία σε παραπάνω από έναν τοίχους, καθώς θα υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα και ο χώρος θα φανεί πολύ περιορισμένος και ενδεχομένως σκοτεινός.

Γυαλίστε το παρκέ ή αντικαταστήστε ολικά το δάπεδο

Εάν το δάπεδο αποτελείται ήδη από ξύλο και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε μπορείτε απλά να το γυαλίσετε και αυτομάτως να αναδείξετε έτσι το δωμάτιο. Ωστόσο, θα δείτε μεγαλύτερη αλλαγή αν αντικαταστήσετε ολικά το δάπεδο. Το παρκέ είναι τάση, καθώς προσφέρει ζεστασιά και μια αίσθηση πολυτέλειας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα. Η αλλαγή του δαπέδου, συνδράμει σημαντικά ώστε να υπάρξει οπτική ανανέωση στο υπνοδωμάτιό σας.

Έξυπνος φωτισμός και περιφερειακός φωτισμός

Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, όταν ασχολείται με την ανακαίνιση υπνοδωματίου, επικεντρώνεται πολύ στο βασικό φωτισμό, χωρίς να ασχοληθεί με τον περιφερειακό. Ωστόσο, οι διαφορετικές πηγές φωτός, μπορούν να αλλάξουν ολικά έναν χώρο και να ταιριάξουν σε διάφορες συνθήκες. Μπορείτε για παράδειγμα, πέρα από το φωτιστικό οροφής, να προσθέσετε κρυφό φωτισμό γύρω από το κεφαλάρι του κρεβατιού. Μπορείτε ακόμη,  να εγκαταστήσετε φως κάτω από το κρεβάτι. Επίσης, υπάρχουν διάφορα φωτιστικά δαπέδου, ιδανικά για υπνοδωμάτια και για ώρες χαλάρωσης. Ο θερμός φωτισμός και η εναλλαγή του σε τέτοιους χώρους είναι πολύ σημαντικός, καθώς συμβάλει στην ξεκούραση και την αίσθηση της άνεσης στο χώρο σας.

Απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης και Fashion illustrator. Με ιδιαίτερη αγάπη προς τις λέξεις. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία άρθρων, που αφορούν στις ανακαινίσεις σπιτιών. Μαζί θα δημιουργήσουμε το σπίτι, το οποίο πάντα ονειρευόσασταν.