Ανακαίνιση σπιτιού και εργασίες για την αντιμετώπιση της υγρασίας

Ανακαίνιση σπιτιού και εργασίες για την αντιμετώπιση της υγρασίας

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα στις κατοικίες, είναι η εμφάνιση της μούχλας και της υγρασίας, κυρίως στο εσωτερικό των δωματίων. Το συγκεκριμένο ζήτημα, αρκετές φορές ωθεί τους ιδιοκτήτες να προβούν σε άμεσες λύσεις, όπως είναι οι μεμονωμένες εργασίες ή ακόμα και οι ολικές ανακαινίσεις (όταν τα προβλήματα είναι πιο σοβαρά).

Συχνά, η υγρασία επεκτείνεται σε ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού και ενδέχεται να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Σε αυτούς, συγκαταλέγονται οι διαρροές, η εμφάνιση υδρατμών στο μπάνιο, το σφουγγάρισμα, οι πλημμύρες κ.α. Επομένως, είναι αναγκαίο να μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σωστά, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ταλαιπωρία και άγχος, σε βάθος χρόνου.

Έχετε κατά νου, ότι εάν η υγρασία δεν κυμαίνεται στα κατάλληλα επίπεδα μεταξύ 40% – 50%, τότε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ακόμα και την ανθρώπινη υγεία, ενώ οι φθορές στο σπίτι σταδιακά θα γίνουν αντιληπτές. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ζημιές είναι το φούσκωμα των δαπέδων ή των τοίχων, η καταστροφή των ξύλων και των επίπλων, κ.α. Παρακάτω θα δούμε κάποιες σημαντικές συμβουλές ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της υγρασίας, με επιτυχία και με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

Τα υδραυλικά και η επισκευή τους

Η πλειοψηφία των σοβαρών προβλημάτων, ξεκινάει συνήθως από κάποια φθορά ή βλάβη στα υδραυλικά. Θα πρέπει πιο συγκεκριμένα, να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος από έναν ειδικό, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαρροές στις σωληνώσεις των υδραυλικών. Προβλήματα τέτοιας φύσεως, συχνά δημιουργούν εμφανείς φθορές στους τοίχους και δυσάρεστες μυρωδιές.

Τοποθετήστε κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, έχουν ποίκιλες ιδιότητες οι οποίες είναι χρήσιμες τόσο για το χώρο σας, όσο και για την υγεία σας.

Ειδικότερα, πολλά από αυτά μπορούν να απορροφούν μεγάλο μέρος της υγρασίας ενώ παράλληλα προσφέρουν οξυγόνο. Μια ιδανική επιλογή, εάν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα είναι το σπαθίφυλλο, η δάφνη και η καλαχόη.

Αναβαθμίστε την υγρομόνωση

Εάν επιθυμείτε μια καθημερινότητα χωρίς καθόλου προβλήματα υγρασίας, τότε προτείνεται η διαδικασία της υγρομόνωσης. Η ταράτσα ή οι τοίχοι των δωματίων (ανάλογα με το που εντοπίζεται το θέμα), είναι απαραίτητο να μονωθούν άμεσα ώστε εάν υπάρχουν ήδη φθορές, να σταματήσουν.  Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς την ένδειξη προβλημάτων, ώστε να έχετε ασφάλεια εξαρχής για κάθε ενδεχόμενο.

Ο σωστός και συχνός εξαερισμός είναι η λύση

Στο χώρο του μπάνιου και της κουζίνας, δημιουργούνται οι περισσότεροι υδρατμοί. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα εξαερισμού ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Εάν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητη η παρουσία παραθύρων. Είναι σημαντικό να αερίζετε όλο το σπίτι, ώστε να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με ενδεχόμενες φθορές στους χώρους και παράλληλα να είστε υγιείς.

Η χρήση κλιματιστικού ή αφυγραντήρα

Εάν το πρόβλημα της υγρασίας δεν έχει προχωρήσει σε φθορές, τότε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με την χρήση του αφυγραντήρα ή του κλιματιστικού (στην λειτουργία dry). Έτσι, το σπίτι θα αποκτήσει τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας και η ατμόσφαιρα θα είναι ιδανική. Σε πολλές περιπτώσεις, μειώνεται σημαντικά και η αίσθηση του κρύου, μέσω της χρήσης των παραπάνω.

Η ανακαίνιση του σπιτιού ως ολοκληρωμένη λύση

Ορισμένα σπίτια είναι πιο παλιά ή λόγω της κατασκευής τους, αντιμετωπίζουν μια πληθώρα προβλημάτων τα οποία και προκαλούνται από τα σημάδια μούχλας και υγρασίας.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, προτείνεται η διαδικασία της ανακαίνισης, καθότι η παρατεταμένη εμφάνιση υγρασίας προκαλεί σημαντικές φθορές στο εσωτερικό των χώρων. Κάνοντας ανακαίνιση, με συγκεκριμένο πλάνο και εργασίες, θα μπορέσουν να αποκατασταθούν πλήρως τα όποια προβλήματα.

Επίσης, το εξειδικευμένο προσωπικό θα έχει ως άμεσο στόχο να αποτρέψει την επανεμφάνιση της υγρασίας, πραγματοποιώντας μια σειρά εργασιών που στην ουσία θα «θωρακίσουν» το σπίτι. Σε μια ανακαίνιση, μπορούν να φανούν ακόμα και τα κρυφά προβλήματα, οπότε θα αντιμετωπιστούν άμεσα και ολοκληρωτικά.