Ανακαίνιση σπιτιού: Τι να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε

Ανακαίνιση σπιτιού: Τι να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε

Η ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί υπομονή, συνέπεια και καθορισμένο πλάνο από μια εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια πληθώρα από «χρυσές» συμβουλές, οι οποίες μπορεί να διευκολύνουν την διαδικασία της αλλαγής, προσφέροντας το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Όπως σε κάθε μεγάλη απόφαση, έτσι και στην ανακαίνιση, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί και συμφωνήσει με τους αρμόδιους αναφορικά με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. Είναι σημαντική η σωστή επικοινωνία και η ανάλυση κάθε έργου, ώστε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και να απολαύσετε περισσότερο τη διαδικασία υποδοχής του «νέου» σας σπιτιού!

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με όσα θα πρέπει να ακολουθήσετε αλλά και να αποφύγετε, ούτως ώστε να αποκτήσετε ένα ονειρεμένο σπίτι, με όσο το δυνατό λιγότερο άγχος αλλά και λιγότερες χρονοβόρες διαδικασίες.

Όσα πρέπει να αποφύγετε:

Μην κάνετε μόνοι εξειδικευμένες εργασίες ή αντικαταστάσεις

Μην θεωρήσετε ότι μπορείτε να προβείτε οι ίδιοι σε εργασίες μεγάλου εύρους, οι οποίες απαιτούν πολλές γνώσεις. Ένα έμπειρο συνεργείο από μια καλή εταιρεία όπως η ομάδα της Chroma Decor, θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε το στόχο σας, μέσα από οικονομικά πακέτα ειδικά διαμορφωμένα για εσάς. Ορισμένες επισκευές ή αντικαταστάσεις, είναι ιδιαίτερα δύσκολα για να τα κάνετε μόνοι σας. Ωστόσο, μπορείτε να προβείτε σε πιο απλές εργασίες, όπως ο ελαιοχρωματισμός των τοίχων και κάποια εύκολα μερεμέτια. Αντιθέτως, τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά, απαιτούν μεγάλη προσοχή και θα πρέπει να προσλάβετε άτομα, τα οποία να έχουν τις αντίστοιχες άδειες, καθώς επίσης και να γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Μην αμελήσετε την ασφάλεια σας

Η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η συνθήκη, επιτάσσει πλέον ολοένα και περισσότερο, την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας σε περισσότερα σπίτια. Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού θα σας προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια στο χώρο, ειδικά αν το σπίτι ενοικιάζεται από κάποιον. Οι ανιχνευτές κίνησης και οι κάμερες σε εξωτερικούς χώρους επίσης μπορούν να συντελέσουν σημαντικά, ώστε να είστε προστατευμένοι. Ακόμη, αν πρόκειται για μετατροπή του σπιτιού σε AirBnb, είναι κοινό πλέον, να τοποθετούνται ανιχνευτές καπνού αλλά και μονοξειδίου του άνθρακα.

Μην επιλέξετε φθηνές λύσεις και έντονα χρώματα

Τα πιο οικονομικά υλικά, μπορεί να νομίζετε ότι θα μειώσουν το συνολικό κόστος, ωστόσο είθισται μετά από λίγο καιρό, να φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια επένδυση σε πιο καλά υλικά, όπως το μάρμαρο, ο γρανίτης και το ξύλο, δε θα σας απογοητεύσουν και θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες συντήρησης για ολόκληρο το σπίτι, με όσο το δυνατόν λιγότερες φθορές στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, σε ότι αφορά τον ελαιοχρωματισμό η την επιλογή επίπλων και διακοσμητικών, τα έντονα χρώματα υπάρχει κίνδυνος να μην αποτελούν τάση μετά από λίγο καιρό. Είναι  πιο ασφαλές (ειδικά αν το σπίτι προορίζεται για ενοικίαση), να επιλέξετε ουδέτερα ή απαλά χρώματα, ώστε να προσελκύσετε μεγαλύτερη γκάμα ενοικιαστών. Σε αυτήν την περίπτωση επιπροσθέτως, μπορείτε να αλλάζετε οι ίδιοι πιο εύκολα την διακόσμηση του σπιτιού, όποτε νιώθετε την ανάγκη για μια αλλαγή. Τα ουδέτερα χρώματα, ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα.

Όσα πρέπει να κάνετε:

Εντρυφήστε στον ορισμό του ρεαλιστικού προϋπολογισμού

Θα πρέπει οι ανάγκες και οι επιθυμίες σας, να ταιριάζουν με το budget, το οποίο μπορείτε να διαθέσετε. Επενδύστε περισσότερο στην ανακαίνιση του μπάνιου και της κουζίνας, δύο σημαντικών χώρων που συμβάλουν στην ομαλή διαβίωση. Το συνεργείο που θα επιλέξετε, θα σας δώσει μια προσφορά, ώστε πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ανακαίνισης, να γνωρίζετε το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί.

Αλλάξτε την διαρρύθμιση προς όφελός σας

Τα πιο πολλά σπίτια, ιδίως στο κέντρο της πόλης, δεν είναι τόσο ευρύχωρα και άνετα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να αλλάξετε διαρρύθμιση, ούτως ώστε να επεκταθεί ο χώρος. Γκρεμίστε τοίχους, τοποθετήστε καθρέφτες, εφαρμόστε κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους ή εντοιχισμένα ράφια. Τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως αλλά και τα ανάλαφρα χρώματα, δίνουν την ψευδαίσθηση του βάθους και «ανοίγουν» το χώρο. Μια πιο περίτεχνη διαρρύθμιση, μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο μικρό δωμάτιο, εκθαμβωτικό. Μην ξεχνάτε ότι, μεγάλο ρόλο παίζει και ο φωτισμός ενός χώρου, καθώς η σωστή επιλογή φωτός μπορεί να τον αναδείξει, ενώ η λάθος μπορεί να τον σκοτεινιάσει.

Προτιμήστε μια εταιρεία ανακαίνισης

Μια εξιδεικευμένη ομάδα με εμπειρία χρόνων, θα βοηθήσει ουσιαστικά, ώστε να προκύψει το κατάλληλο αποτέλεσμα. Πολλές εργασίες μέσα στο σπίτι, θα πρέπει ενδεχομένως να γίνονται συγχρόνως, επομένως το πιο βασικό σημείο είναι η σωστή συνεννόηση, μεταξύ των αρμοδίων. Μια ενωμένη ομάδα, θα διευκολύνει το συγκεκριμένο έργο.