Ανακαίνιση σπιτιού: Όσα πρέπει να κάνετε και όσα πρέπει να αποφύγετε

Ανακαίνιση σπιτιού: Όσα πρέπει να κάνετε και όσα πρέπει να αποφύγετε

Η ανακαίνιση σπιτιού δεν αποτελεί ένα εύκολο έργο, καθότι απαιτεί πολλά και διαφορετικά βήματα για την ολοκλήρωσή του. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ολοένα και περισσότερος κόσμος αποζητάει την ανανέωση του σπιτιού του.

Κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία θα πρέπει να αποφύγετε και κάποια άλλα που καλό θα ήταν να γίνουν, ώστε να υπάρξει όφελος για εσάς.

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο, με αρχή μέση και τέλος, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητικό για τον ενοικιαστή ή τον ιδιοκτήτη.

Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό

Το οικονομικό θέμα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν κάθε ενδιαφερόμενο σε μια ανακαίνιση. Θα πρέπει αρχικά να καταλήξετε ως προς τους στόχους της ανακαίνισης (για ποιο λόγο πρέπει να γίνει & τι ανάγκες υπάρχουν). Έπειτα, σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο θα είναι εφικτό να ανέβει η αγοραστική αξία του σπιτιού. Η εταιρεία που θα επιλέξετε, θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε το τελικό κόστος και θα σας προτείνει μια σχετική προσφορά, αντίστοιχη των στόχων και των αναγκών σας.

Βελτιώστε την διαρρύθμιση του σπιτιού

Οι καλές συνθήκες διαβίωσης και η καλή λειτουργικότητα ενός χώρου, αποτελούν τον πυρήνα για μια ομαλή καθημερινότητα. Είναι σημαντικό να μεγιστοποιήσετε το χώρο όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην φαίνεται μικρός. Επενδύστε σε μοντέρνες λύσεις όπως τα εντοιχισμένα έπιπλα, η δημιουργία ενιαίων χώρων και τα ανυψωμένα κρεβάτια.

Μην κάνετε μόνοι σας σοβαρές εργασίες ή αλλαγές

Οι δομικές αλλαγές, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν από επαγγελματίες. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις ιδιαίτερα ως προς τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά και τη δόμηση. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως, ώστε οι επαγγελματίες που θα επιλέξετε, να έχουν οπωσδήποτε άδεια, να είναι ασφαλισμένοι και να είναι ειδικοί στον τομέα αυτό.

Μην επιχειρήσετε να προβείτε μόνοι σας σε σοβαρές εργασίες, καθότι μπορεί να επιβαρυνθείτε οικονομικά αργότερα και το αποτέλεσμα της εργασίας να μην είναι ικανοποιητικό. Είναι σημαντικό να στηρίζεστε σε άτομα με εμπειρία. Ακόμη, πιο απλές δουλειές όπως ο ελαιοχρωματισμός ενός τοίχου, ή μικρά μερεμέτια, μπορείτε να τα κάνετε οι ίδιοι, όμως χρειάζεται προσοχή.

Μην βάλετε έντονα και σκούρα χρώματα στο χώρο

Τα έντονα χρώματα μπορεί να είναι όμορφα οπτικά, αλλά χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό και χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα σπίτια. Επίσης, μια πιο ουδέτερη παλέτα χρωμάτων, είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει έναν υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή. Τα γήινα χρώματα, είναι διαχρονικά και θα σας προσφέρουν καθημερινά οπτική ηρεμία, χωρίς να σας κουράζουν.

Επενδύστε στα συστήματα ασφαλείας

Η εποχή μας, μαστίζεται από συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείτε να νιώθετε ασφάλεια στο χώρο σας εσείς οι ίδιοι ή ο υποψήφιος αγοραστής.

Επενδύστε σε ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού και σε μια καλή πόρτα ασφαλείας. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε ανιχνευτές καπνού ή μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και ανιχνευτές κίνησης, για τους εξωτερικούς χώρους. Όσο περισσότερα συστήματα ασφαλείας διαθέτει ένα ακίνητο, τόσο περισσότερο θα ανέβει και η αξία του. Επιπροσθέτως, όλα τα παραπάνω θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα και θα σας παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία.

Αποφύγετε τα πολύ φθηνά υλικά και τα φθηνά συνεργεία

Το εξειδικευμένο προσωπικό και τα καλά υλικά, αποτελούν τη βάση, ώστε να επιτύχει ένα έργο ανακαίνισης. Πάρτε πληροφορίες και πακέτα προσφοράς από διάφορες εταιρείες, αλλά μην καταλήξετε στο πιο φθηνό. Μπορεί αυτό να κρύβει κινδύνους, ως προς την ποιότητα της εργασίας.

Επίσης, θα χρειαστούν ανθεκτικά υλικά για να υλοποιηθούν όλες οι εργασίες με επιτυχία και να αντέξουν σε βάθος χρόνου. Μην ξεχνάτε, ότι ένα καλό υλικό μπορεί και να συντηρηθεί πιο εύκολα, από ότι ένα κακό υλικό. Τα δάπεδα από ξύλο ή πλακάκια, καθώς και ο γρανίτης ή το μάρμαρο, είναι υλικά τα οποία προτείνονται προκειμένου να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.