Διαδικασία ανακαίνισης στην ντουλάπα του υπνοδωματίου
Διαδικασία ανακαίνισης στην ντουλάπα του υπνοδωματίου
Ιδέες Σπίτι Χωρίς κατηγορία

Διαδικασία ανακαίνισης στην ντουλάπα του υπνοδωματίου

Το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος, ο οποίος σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης καθημερινά. Ωστόσο, ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του, είναι η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων και συγκεκριμένα η ύπαρξη της ντουλάπας και ενδεχομένως κάποιας συρταριέρας.

Η ντουλάπα συχνά αποτελεί ένα παραμελημένο κομμάτι του σπιτιού, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ανασύνθεση της ή την ανακαίνιση της (εσωτερικά και εξωτερικά). Η ντουλάπα επίσης, χωράει αρκετά πράγματα / ρούχα και ως αλληλένδετο κομμάτι κάθε κρεβατοκάμαρας, είναι σημαντικό να ανανεωθεί, όπως και η υπόλοιπη κατοικία.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ιδέες αλλαγής της ντουλάπας, τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τον διαθέσιμο χώρο.

Αλλαγή τοποθέτησης της ντουλάπας και εξοικονόμηση χώρου

Είναι εφικτό να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και ταυτόχρονα να έχετε μια νέα μορφή ντουλάπας. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον τα περισσότερα υπνοδωμάτια πλέον διαθέτουν τηλεόραση, μπορείτε να κάνετε τη συσκευή να λειτουργήσει σαν διαχωριστικό σε μια εντοιχισμένη ντουλάπα. Αφήνετε το κέντρο κενό (τοποθετώντας στον τοίχο την τηλεόραση), ενώ δεξιά και αριστερά τοποθετείτε ντουλάπες. Έτσι, αποφεύγετε το συνηθισμένο μοτίβο, όπου η ντουλάπα είθισται να είναι δίπλα από το κρεβάτι, αντί ακριβώς μπροστά. Συγχρόνως, ο χώρος μένει κενός στο πλάι για να εφαρμόσετε περισσότερα πράγματα. Ο χώρος κάτω από την τηλεόραση, είναι ιδανικός και για ένα επιπλέον έπιπλο (όπως συρταριέρα).

Το πρόβλημα αποθήκευσης – πως να το λύσετε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, είναι ότι συχνά ο ιδιοκτήτης δεν έχει αρκετό χώρο για να φυλάξει τα χαλιά (λόγω όγκου), καθώς και άλλα είδη, όπως  τη σκούπα ή τη σφουγγαρίστρα.

Μια πρωτότυπη ιδέα, είναι να κρατήσετε ένα κομμάτι από το πλάι της ντουλάπας σας εσωτερικά και να δημιουργήσετε έναν νέο αποθηκευτικό χώρο, κάθετο και μακρόστενο, ο οποίος θα ξεκινάει από το πάτωμα και θα επεκτείνεται μέχρι το ταβάνι. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε πλέον να αποθηκεύσετε ακόμα και μεγάλα χαλιά ή άλλα είδη, χωρίς να χαλάει η εικόνα του σπιτιού.

Σημείωση: Η συγκεκριμένη τεχνική, ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω εργασίες εάν μεταξύ του πάνω και του κάτω μέρους της ντουλάπας, υπάρχει διαχωριστικό ή τοίχος.

Η σημασία σωστής διαρρύθμισης στη ντουλάπα σας

Υπάρχουν διάφορα είδη, ώστε ο καθένας να αποφασίσει σύμφωνα με τα διαθέσιμα τετραγωνικά και το χώρο του. Μια ντουλάπα, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σαν ενιαίο έπιπλο τηλεόρασης για παράδειγμα. Προκειμένου να εξοικονομήσετε χώρο και να αξιοποιήσετε με όσο το δυνατό λιγότερη κούραση, την ντουλάπα, μπορείτε να προβείτε στην τοποθέτηση μηχανισμού ασανσέρ. Το χρήσιμο αυτό «εργαλείο» θα σας λύσει τα χέρια, καθώς θα κατεβάζει με μεγάλη ευκολία ρούχα ή παλτά, τα οποία έχετε τοποθετήσει στο πάνω μέρος της ντουλάπας, όπου βρίσκεται και πιο ψηλά και συνήθως μένει ανεκμετάλλευτο.

Από την άλλη, είναι σημαντικό στην ντουλάπα σας εσωτερικά, να υπάρχουν τρία μεγάλα, φαρδιά αλλά και βαθιά συρτάρια. Μπορείτε να τοποθετήσετε πιτζάμες, εσώρουχα ή άλλα είδη, ανάλογα με το τι σας εξυπηρετεί.

Οργανώστε την ντουλάπα σας, με σύνεση και προσεκτική τοποθέτηση, ώστε να έχετε όσο γίνεται περισσότερο χώρο.

Άνοιγμα ντουλάπας και πόρτες

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίγει μια ντουλάπα.

Αναλυτικότερα, σε πιο περιορισμένους χώρους, προτιμώνται οι συρόμενες πόρτες, καθώς έτσι δεν χρειάζεται να σκεφτείτε καν το χώρο ακτίνας ανοίγματος. Επιπλέον, στα θετικά ανήκει το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη πόρτα δε χρειάζεται δύναμη για να ανοίξει και δεν κάνει θόρυβο.

Ως προς την εξωτερική διακόσμηση, υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών. Μπορείτε να τοποθετήσετε καθρέφτη σε όλη την έκταση της πόρτας (από πάνω μέχρι κάτω), δημιουργώντας έτσι και μεγαλύτερες οπτικές διαστάσεις στο υπνοδωμάτιο. Επίσης, η πόρτα μπορεί να είναι μονόχρωμη ή από ξύλο, να έχει διχρωμία μεταξύ των φύλλων ή να έχει ακόμα και συνδυασμό των παραπάνω, για πιο μοντέρνο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, υπάρχει και το κλασσικό άνοιγμα ντουλάπας με πορτάκι. Μπορείτε να βρείτε στην αγορά, μεγάλη ποικιλία από χρώματα και σχέδια. Επίσης, τα συρτάρια έχουν τα ίδια υλικά, όπως το εξωτερικό τμήμα (μελαμίνη με μεντεσέ). Μια κλασσική λύση, που συνηθίζεται σε αρκετές κατοικίες.

Μια πιο νέα εκδοχή, είναι η ανοιχτή ντουλάπα, όπου δεν υπάρχει πόρτα και στην ουσία δημιουργείτε εσείς την διαμόρφωσή της, την ύπαρξη ραφιών και τις ράγες με τις κρεμάστρες. Μια ξεχωριστή λύση, η οποία προτείνται για μεγαλύτερα δωμάτια.

Extra Tip: Εάν θέλετε να αποκτήσετε ορατότητα στο εσωτερικό της ντουλάπας σας, μπορείτε να εφαρμόσετε φωτισμό, ο οποίος θα λειτουργεί κατά το άνοιγμα της, για να σας διευκολύνει. Είναι must και προσδίδει περισσότερο στυλ.

Απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης και Fashion illustrator. Με ιδιαίτερη αγάπη προς τις λέξεις. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία άρθρων, που αφορούν στις ανακαινίσεις σπιτιών. Μαζί θα δημιουργήσουμε το σπίτι, το οποίο πάντα ονειρευόσασταν.