Ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση σπιτιού: 5 τρόποι για να την πετύχετε
Ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση σπιτιού: 5 τρόποι για να την πετύχετε
Βάψιμο Ιδέες Μόνωση Σπίτι

Ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση σπιτιού: 5 τρόποι για να την πετύχετε

Σε μια ανακαίνιση σπιτιού, βασικό ρόλο παίζουν διάφοροι παράγοντες, έτσι ώστε να προκύψει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Οι πιο σημαντικές συνιστώσες, είναι η επιλογή ενός έμπειρου συνεργείου, καθώς και η δημιουργία ενός πλάνου. Ωστόσο, ένα σπίτι, είναι δυνατό να σας προσφέρει μια βέλτιστη ποιότητα ζωής καθημερινά, αν πραγματοποιηθούν και οι απαραίτητες εργασίες.

Στην εποχή που διανύουμε, είναι σημαντικό να μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και παράλληλα, να έχετε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα από την ανακαίνιση. Η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι το «κλειδί» και θα λειτουργήσει ευεργετικά. Συγχρόνως, η αξία του σπιτιού σας θα ανέβει, σε περίπτωση κάποιου υποψήφιου αγοραστή.

Παρακάτω ακολουθούν 5 ιδανικοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί να αναβαθμιστεί ενεργειακά το σπίτι σας, παρέχοντας μια πληθώρα θετικών αποτελεσμάτων για εσάς.

Αντικαταστήστε τα κουφώματα 

Κυρίως στα παλιά σπίτια, τα κουφώματα αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την ενεργειακή απώλεια ενός σπιτιού, η οποία ανέρχεται στο 1/3. Η ελλιπής αεροστεγανότητα, στην ουσία προκαλεί απώλεια της θερμότητας. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να δίνετε κάθε μήνα ένα αυξημένο ποσό τον χειμώνα, ούτως ώστε να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία και να μειώνεται το κρύο. Ωστόσο, όλες οι νεόδμητες κατοικίες πλέον, περιλαμβάνουν τα διπλά κουφώματα αλουμινίου, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αν επιθυμείτε να δείτε μια μεγάλη αλλαγή στην θερμοκρασία και την καθημερινότητά σας, τότε σίγουρα αποτελούν μια καλή λύση. Παρόλα αυτά, για την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, προτείνονται τα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, με μικρής θερμοχωρητικότητας ενεργειακά τζάμια. Θα δείτε τεράστια διαφορά, ενώ παράλληλα η εξοικονόμηση χρημάτων είναι δεδομένη μακροπρόθεσμα.

Αντικαταστήστε τα τζάμια στα κουφώματα

Εάν η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την ολική αλλαγή κουφωμάτων, τότε υπάρχει και εναλλακτική λύση με εξίσου καλό αποτέλεσμα. Μπορείτε απλώς να αλλάξετε τα τζάμια, χωρίς να αλλάξετε όμως τα κουφώματα. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το σπίτι σας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά γύρω στο 20%, ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό. Επίσης, το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες εσωτερικά θα είναι πιο υποφερτές, χωρίς υπερβολική ζέστη.

Προβείτε σε εργασίες θερμομόνωσης

Μια εξίσου εξαιρετική λύση, είναι η θερμομόνωση. Προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων και συγχρόνως, μπορεί να αποδώσει στο σπίτι αρκετά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα, με την εφαρμογή θερμομόνωσης, για παράδειγμα στην ταράτσα σας, μπορείτε να γλιτώσετε έως και 70% του κόστους από το κλιματιστικό. Γενικά η συγκεκριμένη διαδικασία, αν εφαρμοστεί και στο εξωτερικό του σπιτιού, θα μειώσει τις  θερμικές απώλειες του κτηρίου και μάλιστα προστατεύει αποτελεσματικά το σπίτι, από τις καιρικές συνθήκες. Ένα ακόμη θετικό, είναι ότι παρέχει ασφάλεια ενάντια στην υγρασία, η οποία ταλαιπωρεί συνήθως τους περισσότερους ιδιοκτήτες. Η χρήση των θερμομονωτικών υλικών, θα προσδώσει στο χώρο σας όσα χρειάζεται για να είναι ιδιαίτερα προστατευμένο.

Τοποθετήστε φωτοβολταϊκά συστήματα

Το κόστος της θέρμανσης και του κλιματιστικού, είναι εφικτό να μειωθούν σημαντικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή ηλιοθερμικών συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η παραπάνω λύση, θα ανεβάσει και την αξία του σπιτιού σας, παρέχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης, τα ηλιοθερμικά συστήματα, παρέχουν ορισμένες προδιαγραφές, μέσω των οποίων μπορείτε να μάθετε πόση ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια. Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί και με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Επιλέγεται συχνά από τους ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια, αφού μειώνει το κόστος του ρεύματος, σας προσφέρει ζεστό νερό και αυξάνει τέλος την ενεργειακή κλάση του σπιτιού.

Τα ανακλαστικά χρώματα στο εξωτερικό του σπιτιού

Υπάρχει η δυνατότητα να ελαιοχρωματιστεί το εξωτερικό της κατοικίας, με ειδικά ανακλαστικά χρώματα. Η δοθείσα ενέργεια, στην ουσία απωθεί την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό με την σειρά του, δημιουργεί ένα «κάλυμμα» προστασίας του σπιτιού από την ζέστη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι αποτελεσματικό, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει καύσωνας. Μπορείτε να προμηθευτείτε, ειδικά χρώματα υψηλής ανακλαστικότητας, τα οποία προσφέρουν διπλό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, γίνονται πιο σκούρα τον χειμώνα, απορροφώντας ηλιακή ενέργεια, ενώ το καλοκαίρι παίρνουν πιο ανοιχτή απόχρωση, ώστε να μην περνάει ηλιακή ακτινοβολία. Η λύση αυτή, θα σας προσφέρει καλύτερες θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τέλος, μπορείτε να αναβαθμίσετε το σπίτι σας και να γλιτώσετε περιττά έξοδα, τοποθετώντας λέβητα φυσικού αερίου, μια βολική λύση για τους κρύους μήνες.

Απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης και Fashion illustrator. Με ιδιαίτερη αγάπη προς τις λέξεις. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία άρθρων, που αφορούν στις ανακαινίσεις σπιτιών. Μαζί θα δημιουργήσουμε το σπίτι, το οποίο πάντα ονειρευόσασταν.