Εσωτερικές πόρτες και ιδέες για ανακαίνιση
Εσωτερικές πόρτες και ιδέες για ανακαίνιση
Σπίτι

Εσωτερικές πόρτες και ιδέες για ανακαίνιση

Στην ανακαίνιση σπιτιού, μια σημαντική εργασία είναι η αλλαγή που χρειάζεται να γίνει στις εσωτερικές πόρτες. Η φθορά, τα ελαττώματα στον μηχανισμό και η όψη παλαιότητας είναι συχνά προβλήματα, τα οποία ωθούν κάθε ενοικιαστή να προβεί σε αλλαγή.

Ωστόσο, πολλές φορές δεν δίνεται η απαραίτητα προσοχή εξαρχής με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα ενός χώρου να «αλλοιώνεται», λόγω μιας παλιάς πόρτας.

Η διαδικασία αντικατάστασης παρόλα αυτά θα σας ανταμείψει, αφού υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε γούστο. Ακολουθούν ορισμένα είδη, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε στην αγορά:

Οι κλασσικές ξύλινες πόρτες

Οι ξύλινες πόρτες είναι διαχρονικές και προσφέρουν κομψότητα σε κάθε χώρο. Το μασίφ, προσδίδει υψηλή αισθητική σε κάθε μοντέρνο σπίτι. Επίσης, οι συγκεκριμένες πόρτες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, ενώ η συντήρησή τους πραγματοποιείται με προϊόντα, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αποτελούν την καλύτερη και πιο συχνή επιλογή στις ανακαινίσεις.

Οι πόρτες αλουμινίου

Εάν έχετε κάποιον επαγγελματικό χώρο, τότε οι πόρτες αλουμινίου είναι κατάλληλες για εσάς.  Στην αγορά υπάρχει ποικιλία σε χρώματα, ενώ παρέχουν υψηλή ασφάλεια και ποιότητα. Αποτελούν μια οικονομική επιλογή και παράλληλη αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά και σε ίχνη υγρασίας.

Οι πόρτες Laminate

Οι πόρτες επενδυμένες από Laminate (συνθετικό υλικό), είναι μια εξίσου οικονομική λύση. Ιδιαίτερα ανθεκτικές κυρίως ενάντια σε γδαρσίματα, στην υγρασία αλλά και σε μεταβολές της θερμοκρασίας. Μια καλή επιλογή τόσο για το σπίτι σας, όσο και για κάθε επαγγελματικό χώρο. Επιπλέον, ένα θετικό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν χρειάζονται συντήρηση και έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Θα βρείτε ποικιλία σε χρώματα, καθώς υπάρχουν σε διάφορες απομιμήσεις ξύλου και σε διάφορα σχέδια. Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, τότε οι πόρτες laminate είναι η λύση, ώστε να μην ανησυχείτε για τη φθορά τους.

Οι συρόμενες πόρτες

Εάν το σπίτι είναι πιο μικρό, τότε οι συρόμενες πόρτες θα σας προσφέρουν αυτό που χρειάζεστε. Είναι κατάλληλες ώστε να εξοικονομήσετε χώρο ως προς το άνοιγμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια σύγχρονη και μοντέρνα επιλογή. Επίσης, δημιουργούν χώρισμα μεταξύ δωματίων αλλά ταυτόχρονα μπορούν να τους κάνουν και ενιαίους, λόγω του σχεδιασμού τους.

Οι γυάλινες πόρτες

Εάν επιθυμείτε να προσδώσετε στο χώρο σας μια αίσθηση πολυτέλειας, τότε προτείνονται οι γυάλινες εσωτερικές πόρτες. Οι τιμές τους ποικίλλουν ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Επίσης, έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Μπορούν να διαχέουν το φως μεταξύ δωματίων, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο χώρο, ειδικά κατά τις πρωινές ώρες. Ακόμη, δίνουν οπτικά την αίσθηση ενός μεγαλύτερου σπιτιού. Υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς το συγκεκριμένο είδος, ενώ συγχρόνως μπορείτε να επενδύσετε σε ιδιότητες, όπως η ηχομόνωση ή η θερμομόνωση.

Μερικές ιδέες για την ανακαίνιση της παλιάς πόρτας

Σε περίπτωση που θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και παράλληλα να ανανεώσετε τις πόρτες χωρίς αντικατάσταση, τότε υπάρχει η λύση DIY (do it yourself). Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας και εφαρμόστε μια από τις παρακάτω προτεινόμενες ιδέες:

  • Τεχνοτροπία με τη χρήση χαρτοταινίας

Μπορείτε μόνοι σας ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου, να εφαρμόσετε στην πόρτα χαρτοταινίες, ώστε να δημιουργήσετε διαφορετικές γραμμές. Ο ελαιοχρωματισμός, θα είναι διασκεδαστικός και το αποτέλεσμα μοναδικό, με διάφορα σχήματα και χρώματα.

  • Η βαφή μαυροπίνακα

Τα τελευταία χρόνια, η βαφή μαυροπίνακα αποτελεί μία από τις πιο must επιλογές. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως μπορείτε να δημιουργήσετε πάνω μοναδικά σχέδια ή να γράψετε λεζάντες και να τα σβήνετε με ευκολία, όποτε το επιθυμείτε. Αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, κυρίως για ένα πιο industrial στυλ, ενώ η διαδικασία ελαιοχρωματισμού είναι μια εύκολη υπόθεση.

  • Τα αυτοκόλλητα πόρτας

Στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία από αυτοκόλλητα για πόρτες. Είναι μια πιο απλή λύση, η οποία όμως μπορεί εξίσου να αλλάξει την όψη του δωματίου. Μπορείτε να επιλέξετε αυτοκόλλητα με λογότυπα, με διάχυτες γραμμές ή ακόμα και με τοπία, για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης και Fashion illustrator. Με ιδιαίτερη αγάπη προς τις λέξεις. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία άρθρων, που αφορούν στις ανακαινίσεις σπιτιών. Μαζί θα δημιουργήσουμε το σπίτι, το οποίο πάντα ονειρευόσασταν.