πλακάκια μπάνιου

Μην αγοράσετε πλακάκια μπάνιου με σχέδια πριν διαβάσετε αυτόν τον οδηγό

Το μπάνιο είναι ένα από τα δωμάτια του σπιτιού το οποίο κι επηρεάζει περισσότερο την αξία του. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά ένα μοντέρνο και προσεγμένο μπάνιο μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν μιλάμε για την πώληση ή την ενοικίαση ενός σπιτιού. Με άλλα λόγια, αν κάποιος θέλει να κάνει μία ανακαίνιση για να ανανεώσει το σπίτι του, ίσως το σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει να είναι το μπάνιο. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ανακαίνιση μπάνιου είναι η μερική ανακαίνιση που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών και το πρώτο βήμα μιας ολικής ανακαίνισης.

Μία ανακαίνιση μπάνιου συνήθως έχει σαν σκοπό την αλλαγή της διαμόρφωσης του χώρου του μπάνιου ή την αναβάθμιση της χρηστικότητας του, μπορεί όμως και να έχει τη γενικότερη αλλαγή της ταυτότητας και ατμόσφαιρας του. Για να το καταφέρετε αυτό πολλές φορές αρκεί η αλλαγή των πλακακιών στο μπάνιο. Γιατί όμως να αλλάξει κανείς τα πλακάκια του μπάνιου του;

Ο πρώτος λόγος που κάποιος αλλάζει τα πλακάκια μπάνιου του σπιτιού του είναι γιατί τα πλακάκια απλά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με τη πάροδο του χρόνου λόγω της υγρασίας του μπάνιου με αποτέλεσμα να φαίνονται παλιά και άσχημα. Ο δεύτερος είναι απλά το γεγονός ότι τα παλιά πλακάκια είναι πάρα πολύ παλιομοδίτικα συνήθως και κάνουν τόσο τον συγκεκριμένο χώρο όσο και το σπίτι να δείχνει την ηλικία του. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι αλλαγές γίνονται για να γίνει ο χώρος πιο όμορφος και μοντέρνος.

Η τελευταία σημαντική τάση όσον αφορά τα πλακάκια μπάνιου είναι τα πλακάκια με σχέδια, ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά πριν να επιλέξετε κάποια για το μπάνιο σας.

Αποφύγετε τα έντονα σχέδια

Το πρόβλημα με τα έντονα σχέδια είναι το γεγονός ότι είναι πολύ «χτυπητά» άρα και σίγουρα τραβάνε τη προσοχή. Τα σχέδια όμως έχουν τη τάση να χάνουν την γοητεία τους και σε λίγα χρόνια να θεωρούνται από απλά κακόγουστα μέχρι και τελείως κιτς. Αν λοιπόν δεν θέλετε να αλλάξετε ξανά πλακάκια μερικά από μερικά χρόνια, φροντίστε να επιλέξετε ουδέτερα κι όχι έντονα σχέδια.

Επιλέξτε διαχρονικά σχέδια

Σε συνέχεια των παραπάνω, τα πιο διαχρονικά σχέδια είναι αυτά που είναι σχετικά απλά αλλά και  δεν τραβούν τόσο πολύ τη προσοχή. Είναι αυτά που ναι μεν αλλάζουν την ατμόσφαιρα του χώρου αλλά δεν είναι οι πρωταγωνιστές της. Είναι εκεί αλλά δεν «φωνάζουν». Ιδανικές διαχρονικές επιλογές είναι τα πλακάκια που μοιάζουν με μάρμαρο, τα σχέδια σε απαλά χρώματα όπως το γαλάζιο και οι γήινοι τόνοι, τα πλακάκια με όψη ξύλου και η πλέον κλασική λύση που είναι η σκακιέρα, δηλαδή ένας συνδυασμός από άσπρα και μαύρα πλακάκια.

Φροντίστε η λύση σας να ταιριάζει με το υπόλοιπο σπίτι

Είπαμε ότι το μπάνιο είναι ένας ξεχωριστός και πολύ σημαντικός χώρος του σπιτιού, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαφέρει πολύ σε στιλ από το υπόλοιπο σπίτι. Αν για παράδειγμα όλο το σπίτι έχει γήινους τόνους, θα είναι κάπως παράξενο το μπάνιο να έχει γαλάζιους. Μπορείτε ωστόσο να παίξετε με τα «υλικά». Αν για παράδειγμα στο σπίτι σας έχετε πολύ μάρμαρο, τότε μπορείτε να βάλετε στο μπάνιο σας πλακάκια με σχέδιο ξύλου για να κάνετε μία καλαίσθητη και όχι πολύ χτυπητή αντίθεση. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι παν μέτρον άριστον.

Ρωτήστε τους ειδικούς

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια σχέδια από πλακάκια ταιριάζουν στον δικό σας χώρο, τότε μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μίας επιχείρησης με πλακάκια ή μίας επιχείρησης ανακαινίσεων όπως η Chroma Decor. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, οι ειδικοί θα μελετήσουν τον χώρο σας και θα σας προτείνουν την τέλεια λύση γι’ αυτόν. Μπορεί μάλιστα να σας δείξουν και μία τρισδιάστατη απεικόνιση του τελικού αποτελέσματος για να ξέρετε ακριβώς πως θα γίνει.