Κόστος για την Ανακαίνιση του Μπάνιου

Πληροφορίες Σχετικά με το Κόστος για την Ανακαίνιση του Μπάνιου

Το κόστος για την ανακαίνιση μπάνιου, είναι ένα συχνά αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς ενδέχεται να διαφέρει ανά περίπτωση. Η τιμή εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, το οποίο έχει να κάνει με το εύρος και το είδος των εργασιών, το budget το οποίο μπορεί να διαθέσει ο πελάτης και τη παλαιότητα του σπιτιού.

Ωστόσο, σημασία έχει και το είδος της ανακαίνισης. Σε μια ολική ανακαίνιση, το κόστος συνήθως είναι ψηλό, λόγω της πληθώρας των εργασιών αλλά και του χρόνου, τον οποίο χρειάζονται για να υλοποιηθούν. Η τιμή ανέρχεται σε περίπου 1200€ στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές βέβαια οι τιμές ξεκινάνε από 500€ και μπορεί να φτάσουν έως 3000€, ανάλογα με τα τετραγωνικά του μπάνιου, τις απαιτήσεις σας και το είδος εργασιών.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με όλους τους παράγοντες, οι οποίοι θα επηρεάσουν άμεσα τη τιμή στην οποία κυμαίνεται η ανακαίνιση ενός μπάνιου. Με αυτό το τρόπο θα έχετε μια παραπάνω πληροφόρηση, σε περίπτωση που σκέφτεστε να προβείτε στην υλοποίηση της διαδικασίας αυτής.

Τα τετραγωνικά του μπάνιου

Θα πρέπει να έχετε κατά νου, ότι βασικό ρόλο παίζουν κυρίως τα τετραγωνικά του μπάνιου σας. Όσο πιο μικρός είναι ο χώρος, τόσο λιγότερα υλικά θα χρειαστούν, οι εργασίες θα είναι πιο περιορισμένες και ταυτόχρονα ο χρόνος υλοποίησης θα μειωθεί σημαντικά, σε σύγκριση με ένα μεγαλύτερο μπάνιο. Είθισται, η χωρητικότητα του μπάνιου να είναι λιγότερο από 20 τ.μ. και για το λόγο αυτό τα περισσότερα πακέτα που υπάρχουν, έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα αυτό το μέγεθος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή αν το μπάνιο σας είναι παραπάνω από 20 τ.μ., το κόστος ενδέχεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το είδος της ανακαίνισης: Ολική ή μερική

Αυτή είναι μια επιλογή, η οποία εξαρτάται από το πόσο παλιό είναι ένα μπάνιο και άρα πόσες αλλαγές είναι αναγκαίο να γίνουν. Επίσης, εξαρτάται από τις προσωπικές σας ανάγκες και απαιτήσεις και κατ’ επέκταση από το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε. Η ολική ανακαίνιση μπάνιου κυμαίνεται στην αγορά, από 700-1700€. Εάν από την άλλη, κάνετε μερική ανακαίνιση, θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτή τη περίπτωση, δεν συμπεριλαμβάνονται συνήθως εργασίες για νέες υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και το κόστος ανέρχεται περίπου σε 500-1200€.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν

Σε αυτή τη περίπτωση, η τιμή δεν είναι σταθερή καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα είδη υγιεινής, τα έπιπλα και τα δάπεδα για το μπάνιο. Κάθε υλικό είναι συνήθως διαφορετικό, άρα το κόστος έχει τεράστιο εύρος. Θα πρέπει να έχετε κάνει έναν προϋπολογισμό οι ίδιοι από την αρχή, προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι και να σκεφτείτε τι ακριβώς ζητάτε. Ένας νιπτήρας για παράδειγμα μπορεί να ξεκινάει από 25€ και φτάνει μέχρι 800€. Με γνώμονα τα παραπάνω, καλό θα ήταν να υπολογίσετε τι χρήματα θα θέλατε να ξοδέψετε στο κάθε υλικό ξεχωριστά, για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Μην ξεχνάτε, ότι σε μια διαδικασία ανακαίνισης είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν επιπλέον έξοδα, κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της.

Ποιες είναι οι εργασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μια ανακαίνιση μπάνιου κι μπορούν να επηρεάσουν το κόστος;

Αφού αναφέρθηκαν όλοι οι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη τιμή της ανακαίνισης του μπάνιου, είναι σημαντικό να αναφερθούν και οι εργασίες, οι οποίες συμβάλλουν με τη σειρά τους σε αυτή τη διαδικασία και είναι οι εξής παρακάτω:

  • Η Αποξήλωση του παλιού μπάνιου (είδη υγιεινής, πλακάκια, υδραυλικά)
  • Ο Σχεδιασμός από την αρχή ενός μπάνιου για να είναι πιο λειτουργικό
  • Οι νέες υδραυλικές καθώς και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
  • Επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις στην ύδρευση και την αποχέτευση
  • Τοποθέτηση νέων ειδών υγιεινής (νιπτήρας, λεκάνη κ.α.)
  • Τοποθέτηση καινούριου δαπέδου ή πλακιδίων τοίχου
  • Βάψιμο του χώρου και του ταβανιού
  • Το χτίσιμο ντουζιέρας / Τοποθέτηση καμπίνας ντουζιέρας
  • Η τοποθέτηση μπανιέρας

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες που δόθηκαν, είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανά περίπτωση. Ωστόσο, πλέον θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σχετικά με το κόστος για την ανακαίνιση του μπάνιου και θα είστε πιο σίγουροι για την υλοποίηση της διαδικασίας.