Τα συχνότερα λάθη στην ανακαίνιση σπιτιού και πως να τα αποφύγετε

Τα συχνότερα λάθη στην ανακαίνιση σπιτιού και πως να τα αποφύγετε

Η διαδικασία της ανακαίνισης, αποτελεί μια διασκεδαστική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική εργασία. Ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να προβεί στην συγκεκριμένη λύση, είτε επειδή δεν έχει την δυνατότητα αγοράς ενός νέου ακινήτου, είτε επειδή απλά θέλει να αναδιαμορφώσει το χώρο του. Οι λόγοι ποικίλλουν, μπορεί να είναι πρακτικοί ή αισθητικοί.

Ωστόσο, από την στιγμή έναρξης της ανακαίνισης και έπειτα, συνήθως συμβαίνουν ορισμένες λανθασμένες κινήσεις. Αυτό έχει ως απόρροια, να αλλοιώνεται η διαδικασία και ενδεχομένως το αποτέλεσμα αυτής.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε πιο εξιδεικευμένα, τα συχνότερα λάθη τα  οποία συμβαίνουν στην ανακαίνιση, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποφευχθούν.

Οι βιαστικές κινήσεις και αποφάσεις – η έλλειψη οράματος

Μεγάλο ποσοστό του κόσμου που αποφασίζει να προβεί σε ανακαίνιση, συνήθως δεν το έχει σκεφτεί αρκετά καλά. Αν θέλετε να προχωρήσετε την αλλαγή του σπιτιού σας, θα πρέπει να είστε σίγουροι και να ξέρετε τι αναδιαμορφώσεις χρειάζεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες των χώρων και κατά προτίμηση, να έχετε περάσει χρόνο στο σπίτι. Έτσι, θα μπορείτε να προβείτε σε αλλαγές, ακριβώς εκεί που είναι απαραίτητο, θα γλιτώσετε περιττό κόστος και θα βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητά σας.

Η καλαισθησία ενάντια της ποιότητας

Βασικό κομμάτι της πετυχημένης ανακαίνισης είναι να μην υποτιμήσετε την ποιότητα για χάρη της αισθητικής. Υπάρχουν ποίκιλα πλακάκια, έπιπλά και είδη υγιεινής στην αγορά, τα οποία μπορεί να μοιάζουν εξωτερικά πολύ όμορφα, ωστόσο η ποιότητα δεν θα πρέπει να εξαρτάται απαραίτητα από αυτόν τον παράγοντα. Προσοχή λοιπόν, ώστε να μην περιπλανηθείτε από ακριβά και όμορφα υλικά ή έπιπλα, τα οποία μπορεί να υστερούν σε λειτουργικότητα.

Δεν δίνονται εξαρχής επαρκείς πληροφορίες για την διαδικασία

Είναι απολύτως λογικό να έχετε ερωτήσεις και απορίες, προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία. Μπορεί να αφορούν το οικονομικό κομμάτι, τις σωστές επιλογές υλικών, την νέα εμφάνιση του χώρου, και πολλά άλλα. Φροντίστε να επιλέξετε μια εταιρεία, η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες σας, θα έχει εμπειρία αλλά και όρεξη να σας ακούσει. Μην διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις ή να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις επί του θέματος, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο σίγουροι για οποιαδήποτε επιλογή σας.

Η παγίδα της οικονομικής λύσης

Είθισται να επιλέγονται πιο οικονομικά υλικά σε διάφορες περιπτώσεις ανακαίνισης, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων. Έτσι, προκύπτει ένα πιο οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό ωστόσο, να μπορείτε να διακρίνετε μια καλή επιλογή από μια κακή επιλογή. Τα φθηνά πλακάκια που ενδεχομένως δεν είναι ποιοτικά, βραχυπρόθεσμα μπορεί να σας κοστίσουν περισσότερο, από ότι αν επιλέγατε εξαρχής μια πιο ακριβή επιλογή, μεσαίας κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε εξαιρετικά φθηνή λύση. Δεν είναι απαραίτητο φυσικά να είναι κάτι ακριβό για να είναι καλό. Μπορείτε να καταφύγετε στην λύση της μεσαίας κατηγορίας, η οποία θα σας προσφέρει το κατάλληλο αποτέλεσμα, χωρίς να βγείτε εκτός budget.

Η έλλειψη προγραμματισμού και οι συχνές αλλαγές

Ένα από τα πιο βασικά λάθη, είναι ότι αρκετός κόσμος δεν προγραμματίζει εξαρχής τις δουλειές, σε συνεργασία με τους ειδήμονες. Επίσης, μπορεί στην πορεία, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ανακαίνιση, να αλλάξετε γνώμη για τις επιλογές. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας αυτήν την περίπτωση ότι, τα νέα δεδομένα, θα δημιουργήσουν ένα ντόμινο καθυστερήσεων, καθώς η μια εργασία αλληλοεπιδρά με την άλλη. Το αποτέλεσμα θα είναι να αργήσει να ολοκληρωθεί ευρύτερα η αναδιαμόρφωση του χώρου και έτσι να προκληθεί και για εσάς τους ίδιους περαιτέρω άγχος ή  κούραση. Προτείνεται, να υπάρξει ένα καθαρό όραμα από την αρχή, μέσω των ειδικών 3D απεικονίσεων χώρου. Οι συγκεκριμένες θα σας βοηθήσουν να συζητήσετε με το συνεργείο ό,τι δεν σας αρέσει, πριν καν αρχίσει η διαδικασία. Έτσι, ξεκινώντας (και εκτός απροόπτου), δε θα συμβεί καμία αλλαγή, η οποία μπορεί να πάει πίσω την παράδοση του ολικού έργου.

Η επιλογή του λάθος συνεργείου

Η εμπιστοσύνη που μπορεί να σας προσφέρει το σωστό συνεργείο σε μια ανακαίνιση, είναι ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες. Μόνο έτσι, θα έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Μην βιαστείτε να επιλέξετε εταιρεία, κάντε μια  ενδελεχή έρευνα και συνεργαστείτε με ανθρώπους, οι οποίοι είναι επαγγελματίες και θα ενδιαφερθούν πραγματικά για το όραμά σας. Οι σωστοί συνεργάτες, θα σας προσφέρουν τις σωστές πληροφορίες, συμβουλές  και λύσεις.