Τα 6 βήματα για την ανακαίνιση της παλιάς σας κουζίνας
Τα 6 βήματα για την ανακαίνιση της παλιάς σας κουζίνας
Ιδέες Κουζίνα Σπίτι

Τα 6 βήματα για την ανακαίνιση της παλιάς σας κουζίνας

Ο χώρος της κουζίνας είναι εξίσου σημαντικός με το χώρο του μπάνιου, καθώς αποτελεί το μέρος προετοιμασίας του φαγητού στην καθημερινότητα. Επίσης, οι οικογένειες συναθροίζονται στην κουζίνα συνήθως τις μεσημεριανές ώρες, επομένως η ατμόσφαιρα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Μια ανακαίνιση κουζίνας, δεν αποτελεί πάντα εύκολη υπόθεση εφόσον απαιτεί καλή προετοιμασία, τόσο από το συνεργείο όσο και από εσάς τους ίδιους. Ωστόσο, με τα σωστά βήματα, θα μπορέσετε να αποκτήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς περιττό άγχος.

Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών

Τα παλαιά σπίτια, συχνά τείνουν να παρουσιάζουν και τα περισσότερα προβλήματα σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα στην κουζίνα και το μπάνιο, παρατηρούνται οι πιο πολλές βλάβες, αφού οι συγκεκριμένοι χώροι, χρησιμοποιούνται παραπάνω από ότι τα άλλα δωμάτια στο σπίτι. Είναι σημαντικό να διορθωθούν τα προβλήματα στις υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, οι συγκεκριμένες εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με προσοχή, καθώς θα κρατήσουν αρκετά χρόνια, μέχρι την επόμενη αλλαγή τους. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε τις αλλαγές που θα θέλατε σε αυτό το στάδιο, όπως για παράδειγμα την προσθήκη φωτισμού ή πριζών, εάν δεν επαρκούν οι ήδη υπάρχουσες.

Η αλλαγή δαπέδου

Το δάπεδο, λόγω της αυξημένης καθημερινής χρήσης, είναι πιθανό μετά από κάποια χρόνια, να έχει αλλοιωθεί ή και να έχει χαλάσει.

Επίσης, η αλλαγή δαπέδου, ακόμα κι αν γίνει για καθαρά αισθητικούς λόγους, θα προσδώσει κατευθείαν μια νέα διάσταση στο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι η κουζίνα σας απευθείας θα φανεί διαφορετική και ανανεωμένη. Σε κάθε περίπτωση, έχετε κατά νου ότι το δάπεδο θα αλλαχθεί σε αρκετά χρόνια ξανά. Επομένως, σκεφτείτε και προβείτε σε μια έρευνα αγοράς, ώστε να βρείτε ένα σχέδιο το οποίο δεν θα το βαρεθείτε εύκολα. Σημαντική συνιστώσα, είναι η επιλογή δαπέδου από ποιοτικά υλικά, ώστε να υπάρχει αντοχή μακροπρόθεσμα.

Η Αλλαγή του πάγκου και της νησίδας

Ο πάγκος, συνήθως φθείρεται εξίσου όπως και το δάπεδο, λόγω της καθημερινής χρήσης του από την προετοιμασία γευμάτων. Ωστόσο, μπορείτε να αντικαταστήσετε ολικά τους πάγκους στην κουζίνα, αν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο. Μερικά από τα υλικά που προτείνονται για την επιφάνεια του πάγκου είναι ο γρανίτης (πιο ανθεκτικό υλικό), το μάρμαρο, το ξύλο, ο χαλαζίας και ο επεξεργασμένος χαλαζίας. Παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι το κάθε υλικό, ενδεχομένως να χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό στον τρόπο καθαρισμού και την συντήρησή του. Εάν πρόκειται για μια ακόμη μεγαλύτερη κουζίνα, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε ακόμα και νησίδα στην μέση του χώρου, η οποία λειτουργεί συγχρόνως και σαν διαχωριστικό. Η νησίδα, ουσιαστικά είναι ένας ακόμη πάγκος, ο οποίος σας χαρίζει περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Δεν είναι απαραίτητο, να επιλέξετε ίδιο χρώμα στην νησίδα και τους πάγκους. Μπορείτε να τοποθετήσετε κοντινές αποχρώσεις, για μια πιο ωραία όψη.

Τα σωστά ντουλάπια

Ένα σημαντικό βήμα στην ανακαίνιση της κουζίνας, είναι η επιλογή των σωστών ντουλαπιών. Τα περιστρεφόμενα γωνιακά ντουλάπια, είναι η λύση αν επιθυμείτε παραπάνω αποθηκευτικό χώρο κι αν πρόκειται για πιο μικρή κουζίνα. Επιπροσθέτως, υπάρχει ποικιλία ως προς το στυλ, τα υλικά και τις αποχρώσεις. Μπορείτε να διαλέξετε ντουλάπια από κλασσικό σκούρο ξύλο, μελαμίνη ή μασίφ ξύλο. Οι αποχρώσεις είναι πάρα πολλές, ενώ δίνεται και η εναλλακτική δυνατότητα, να τα κάνετε εσείς ό,τι χρώμα προτιμάτε. Σε αυτήν την περίπτωση, τα υλικά είναι πιο συγκεκριμένα (πχ. Μέταλλο) και θα εξοικονομηθούν χρήματα από το budget σας.

Η πλάτη της κουζίνας σας

Η αλλαγή ως προς την πλάτη της κουζίνας, αφορά το κομμάτι τοίχου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών. Μέσα στα χρόνια, η μόδα αναφορικά με το στυλ και τη διακόσμηση, άλλαξε αρκετές φορές στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στα παλιά σπίτια, συνηθιζόταν η πλάτη να είναι καλυμμένη με λευκά πλακάκια. Ωστόσο, πλέον μπορείτε να επιλέξετε τον απλό ελαιοχρωματισμό, χωρίς την τοποθέτηση πλακιδίων. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε πλακάκια μόνο στην πλάτη της εστίας, ώστε να καθαρίζετε πιο σύντομα την επιφάνεια και να μην προκαλούνται λεκέδες. Μια άλλη λύση, είναι να παίξετε μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων ή μοτίβων, μεταξύ του κεντρικού τοίχου του χώρου και της πλάτης της κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια είναι τάση (τόσο στην κουζίνα, όσο και σε άλλους χώρους), η τοποθέτηση μαυροπίνακα. Έτσι, καθημερινά θα είναι εφικτό να γράφετε οτιδήποτε θέλετε και μετά να το σβήνετε.

Ο ελαιοχρωματισμός στους τοίχους

Σημαντικό βήμα αποτελεί και ο χρωματισμός του χώρου, ο οποίος θα προσδώσει λάμψη και μια νότα ανανέωσης. Θα πρέπει τα υλικά, τα έπιπλα και ο χρωματισμός, να εναρμονίζονται ώστε να προκαλούν οπτική χαλάρωση και όχι κάποιο αντίθετο αποτέλεσμα. Προτιμήσετε ανοιχτές αποχρώσεις, για πιο μικρές κουζίνες. Μπορείτε να εφαρμόσετε πιο σκούρους τόνους, σε περίπτωση που ο χώρος είναι πιο ευρύχωρος και εάν τα έπιπλα και ο πάγκος, αποτελούνται από ήπια χρώματα.

Απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης και Fashion illustrator. Με ιδιαίτερη αγάπη προς τις λέξεις. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία άρθρων, που αφορούν στις ανακαινίσεις σπιτιών. Μαζί θα δημιουργήσουμε το σπίτι, το οποίο πάντα ονειρευόσασταν.