10 Λάθη σε μια Ανακαίνιση Σπιτιού
10 Λάθη σε μια ανακαίνιση σπιτιού
Σπίτι

10 Λάθη σε μια Ανακαίνιση Σπιτιού

Το καλοκαίρι αποτελεί την κατάλληλη εποχή για μια ανακαίνιση σπιτιού. Οι θερμοκρασίες, ο άπλετος ήλιος και οι καλές συνθήκες, βοηθούν ιδιαίτερη στην υλοποίηση του έργου αυτού. Ωστόσο, εάν έχετε αποφασίσει να ανακαινίσετε και εσείς το χώρο σας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένους παράγοντες, προκειμένου να αποκτήσετε ένα όμορφο αποτέλεσμα χωρίς άγχος ή μακροπρόθεσμα πιθανά προβλήματα.

Στο παρόν κείμενο, θα σας αναφέρουμε τα πιο σημαντικά και συχνά λάθη, τα οποία μπορεί να προκύψουν σε μια ανακαίνιση σπιτιού. Ο στόχος είναι να αποκτήσετε το σπίτι που ονειρεύεστε και ταυτόχρονα να αποφύγετε όσο γίνεται τις λανθασμένες επιλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρο όραμα και οργάνωση

Το όραμα και η οργάνωση είναι δύο «χρυσά» κλειδιά, σε διάφορες αποφάσεις της ζωή σας. Με γνώμονα λοιπόν το παραπάνω, είναι σημαντικό πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία σε πρακτικό κομμάτι, να έχουν αποσαφηνιστεί και ξεκαθαριστεί οι ανάγκες σας, ο στόχος καθώς και οι επιθυμίες. Η εταιρεία που θα επιλέξετε να συνεργαστείτε, οφείλει να σας κατευθύνει, να σας ακούσει και να προτείνει λύσεις, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Κάθε μεγάλο έργο κρύβει από πίσω τεράστια οργάνωση και «καθαρό» πλάνο. Επομένως σκεφτείτε, αναφέρετε τις απορίες σας και μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτό που φαντάζεστε, με το εξειδικευμένο προσωπικό.

Το budget δεν έχει οριστεί σωστά

Ένα εξίσου συχνό πρόβλημα είναι ότι, πολλές φορές οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προσδιορίσει σωστά το budget τους εξαρχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να βρίσκονται αντιμέτωποι με παραπάνω κόστος από αυτό που νόμιζαν ή να αναγκάζονται να περιορίσουν τις εργασίες, ώστε να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ωστόσο, το σωστό συνεργείο θα μπορέσει να σας δώσει την κατάλληλη προσφορά, σύμφωνα με το budget που μπορείτε να διαθέσετε. Έτσι, θα καλυφθεί κάθε σας ανάγκη, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Δίνετε προτεραιότητα στο κόστος και όχι στην ποιότητα

Πολλές φορές οι άνθρωποι τείνουν να θυσιάζουν την ποιότητα, ώστε να έχουν ένα πιο φθηνό κόστος. Ωστόσο κάτι τέτοιο, μπορεί να αποβεί καθοριστικό σε μια ανακαίνιση. Το πιο οικονομικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και το πιο καλό. Στην πραγματικότητα, όσο πιο οικονομική είναι μια επιλογή σας, τόσο πιο πιθανό είναι το αυξημένο κόστος μακροπρόθεσμα. Η αξιοπιστία σε μια φθηνή εργασία ή ένα φθηνό υλικό, είναι περιορισμένη.

Οι μετρήσεις δεν αντιστοιχούν στις διαστάσεις του σπιτιού

Εάν δεν έχετε πραγματοποιήσει ξανά ανακαίνιση, είναι πολύ πιθανό να πέσετε στην συγκεκριμένη παγίδα. Μια λάθος μέτρηση του χώρου, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα καθώς, αναπόφευκτα θα αγοράσετε μεγάλα έπιπλα, τα οποία θα κοστίσουν παραπάνω και δεν θα χωράνε στο σπίτι. Επίσης, είναι απαραίτητο να μετρηθούν και τα ανοίγματα στα δωμάτια, ώστε να είστε σίγουροι ότι περνάνε τα εκάστοτε έπιπλα.

Λήψη νέων αποφάσεων ακόμα και όταν έχει ήδη ξεκινήσει η ανακαίνιση

Ένα σοβαρό λάθος είναι το γεγονός ότι, πολλοί αλλάζουν γνώμη σχετικά με τις αποφάσεις τους, στο στάδιο που η ανακαίνιση έχει ήδη αρχίσει να εκτελείται. Αυτό, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στον τελικό καθορισμό του κόστους. Είναι μέγιστης σημασίας, να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τις αλλαγές, όταν θα σας δοθεί η προσφορά και θα καθοριστούν οι χρόνοι υλοποίησης του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, το πιθανότερο είναι να βρεθείτε ζημιωμένοι.

Οι πολεοδομικές παραβάσεις

Δυστυχώς, αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει σχετικά με την αναφερόμενη συνιστώσα. Ορισμένες αλλαγές προκειμένου να πραγματοποιηθούν, είναι απαραίτητο να έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες. Οι άδειες αυτές, δίνονται από την υπηρεσία δόμησης της περιοχής (πχ. αλλαγή διαστάσεων σε κουφώματα).

Εργασία σε πολλά δωμάτια συγχρόνως

Θα πρέπει να πραγματοποιείτε ανακαίνιση σε ένα δωμάτιο τη φορά, προκειμένου να μην απογοητευτείτε και να δείτε πραγματική αλλαγή. Οι μικρές βελτιώσεις ή διαφοροποιήσεις σε κάθε δωμάτιο διάσπαρτα, θα σας προκαλέσει σύγχυση. Ξεκινήστε από τους χώρους που χρησιμοποιείτε περισσότερο στην καθημερινότητα.

Ο χρόνος πριν την ανακαίνιση δεν είναι επαρκής

Οι αλλαγές σε οτιδήποτε στη ζωή δεν αποτελούν μια εύκολη υπόθεση. Μην βιαστείτε να πέσετε στην παγίδα να ξεκινήσετε γρήγορα μια ανακαίνιση, λόγω ενθουσιασμού. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να κάνετε την απαραίτητη έρευνα, να βρείτε τα κατάλληλα άτομα και να σκεφτείτε καθαρά.

Οι ερωτήσεις είναι περιορισμένες ή μηδαμινές

Το νέο σας εγχείρημα χρειάζεται θάρρος αλλά και θράσος. Μην ντραπείτε να κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε, στα αρμόδια άτομα. Ακόμα κι αν κάτι φαντάζει αυτονόητο ή χαζό, είναι προτιμότερο να το επιβεβαιώσετε, παρά να νιώθετε ανασφάλεια. Τα χρήματά σας θα επενδυθούν προς όφελός σας, επομένως θα πρέπει να ξέρετε και τις αντίστοιχες πληροφορίες.

Ο μη υπολογισμός των απρόβλεπτων σεναρίων

Είναι σχεδόν αδύνατο σε ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως η ανακαίνιση σπιτιού (με πληθώρα εργασιών), να πάνε όλα σύμφωνα με το πλάνο, χωρίς πιθανά προβλήματα. Ειδικά αν η ανακαίνιση αφορά παλιό σπίτι, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ενδεχομένως να προκύψουν «κρυφές» ζημιές. Σε κάθε νέα εργασία, πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας.

Απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης και Fashion illustrator. Με ιδιαίτερη αγάπη προς τις λέξεις. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία άρθρων, που αφορούν στις ανακαινίσεις σπιτιών. Μαζί θα δημιουργήσουμε το σπίτι, το οποίο πάντα ονειρευόσασταν.