Γιατί να κάνετε ανακαίνιση σπιτιού;

Ανακαινίσεις Σπιτιών: Δημιουργήστε το σπίτι των ονείρων σας!

Το σπίτι είναι ένας χώρος υψηλής σημασίας, καθώς περνάτε αρκετές ώρες σε αυτόν, χαλαρώνετε, δημιουργείτε και κάνετε πράγματα τα οποία σας αρέσουν. Τώρα είναι η ώρα να τον ανασυνθέσετε, να ανανεώσετε το δικό σας σπίτι, προκειμένου να απολαμβάνετε ακόμα περισσότερες μοναδικές στιγμές.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι κατοικίες φέρουν τη ταυτότητα του καθενός μας, για αυτό και καθίστανται μοναδικές. Άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να αποκτήσετε έναν χώρο ο οποίος θα ανταποκριθεί, όχι μόνο στις ανάγκες σας, αλλά και στα γούστα σας σε ότι αφορά το περιβάλλον και το design.

Η εποχή την οποία διανύουμε, καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να οδηγείται σε μια ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος σπιτιού. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να σας προσφέρει εξίσου εκπληκτικά αποτελέσματα, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και ταυτόχρονα να σας ικανοποιήσει σε όλα τα επίπεδα, γλιτώνοντάς σας ενδεχομένως, πολύτιμα χρήματα αλλά και χρόνο.

Θα πρέπει άλλωστε να τονιστεί, ότι η αναδιαμόρφωση ενός χώρου, σας προσφέρει την ευκαιρία να φτιάξετε το σπίτι, το οποίο έχετε ακριβώς στο μυαλό σας, χωρίς αυτό να αποτελεί πλέον μια απραγματοποίητη πλασματική σκέψη.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες ιδέες σε σχέση με την ανακαίνιση σπιτιού, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το χώρο στον οποίο θέλετε να επενδύσετε. Επίσης, θα βρείτε πληροφορίες ως προς το ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να αποκτήσετε ακριβώς το αποτέλεσμα που έχετε φανταστεί.

Σαλόνι – Το πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού

Το σαλόνι, αποτελεί το πιο βασικό χώρο μέσα σε ένα σπίτι, καθώς είναι ο πυρήνας όλων των υπολοίπων δωματίων. Είθισται, να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και σε κοντινή απόσταση από τη πόρτα εισόδου, επομένως οι επισκέπτες στη πλειοψηφία των σπιτιών αντικρίζουν πρώτα το σαλόνι.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, καταλήγουμε ότι αποτελεί το χώρο στον οποίο θα ήταν καλό να επενδύσετε περισσότερο. Μη ξεχνάτε, ότι στο σαλόνι περνάτε ώρες χαλάρωσης ή συναθροίζεστε με τους αγαπημένους σας, άρα θα πρέπει να αποπνέει ζεστασιά και κατ’ επέκταση να αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα σας.

Όλα ξεκινούν από τη σωστή επιλογή χρωμάτων στους τοίχους. Οι ουδέτερες αποχρώσεις μπορούν να σας διευκολύνουν, καθώς ταιριάζουν με πολλά διαφορετικά στυλ και ταυτόχρονα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή των διακοσμητικών. Αποχρώσεις όπως είναι το εκρού, το μπεζ, το ανοιχτό γκρι, το λευκό ή το ζαχαρί, θα σας δώσουν την ευκαιρία να κάνετε συνδυασμούς με διαφορετικές υφές επίπλων ή με έντονα στοιχεία διακόσμησης. Επιπλέον, μπορείτε να «παίξετε» ανάμεσα σε διαφορετικά στυλ, ενώ συγχρόνως θα έχετε την ανάλογη ζεστασιά, την οποία και χρειάζεται το σαλόνι.

Μπορείτε ακόμη, να επενδύσετε σε έντονες μονοχρωμίες σε μεμονωμένους τοίχους, ούτως ώστε να προσδώσετε επιπλέον καλαισθησία αλλά και να τονίσετε το χώρο με ξεχωριστά διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία θα συνάδουν με το είδος της διακόσμησης που επιλέξατε.

Οι μεγάλοι πίνακες, είναι η ιδανική επιλογή για τους πιο μεγάλους τοίχους, ενώ αντίστοιχα σε ένα πιο μικρό σαλόνι, μπορείτε να εφαρμόσετε κάδρα μικρών διαστάσεων, ακόμα και ανά δύο ή ανά τρία μαζί. Το χαλί, είναι ένα εξαιρετικό αξεσουάρ, το οποίο συμβάλλει με τη σειρά του στη δημιουργία «ατμόσφαιρας» στο χώρο, ενώ παράλληλα θα σας προσφέρει ζεστασιά στις κρύες μέρες του χειμώνα.

Από το χώρο, φυσικά, δε θα πρέπει να λείπουν τα έπιπλα αλλά και εναλλακτικές λύσεις αποθήκευσης και διακόσμησης, όπως είναι τα εντοιχισμένα ράφια, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν είτε σα βιβλιοθήκη, είτε σαν επιφάνειες τοποθέτησης διάφορων αντικειμένων.

Σε ότι αφορά την αύρα του χώρου, σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία φυτών, καθώς προσφέρουν μια όμορφη ενέργεια. Μπορείτε να ανακαλύψετε αυτό το οποίο σας ταιριάζει, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου, όπως είναι ο κρότωνας ή ο νεφρίτης. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό, ότι τα φυτά μέσα στο σπίτι, προσφέρουν οπτική χαλάρωση.

Κουζίνα – Ο χώρος της δημιουργίας

Η κουζίνα είναι ένας ξεχωριστός χώρος, διότι εκεί περνάτε πολλές ώρες της καθημερινότητάς σας, συνήθως δημιουργώντας το αγαπημένο σας φαγητό. Ωστόσο, η βαρύτητα του χώρου είναι μεγάλη καθώς πρέπει πάντα να σας εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο, να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη και ταυτόχρονα λειτουργική.

Η ανακαίνιση μιας κουζίνας, μπορεί να χρειαστεί πιο απαιτητικές διαδικασίες, καθώς είναι απαραίτητο να ανακαλύψετε εάν τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά της, λειτουργούν όπως πρέπει.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα δύο στοιχεία, ορισμένες φορές αποτελούν τον κύριο λόγο που μπορεί κάποιος να αποφασίσει να αλλάξει την κουζίνα και με αφορμή τα υδραυλικά ή τα ηλεκτρολογικά, να αναδιαμορφώσει και τον υπόλοιπο χώρο. Ειδικά σε παλαιότερα σπίτια, είναι απολύτως φυσιολογικό, οι σωληνώσεις και οι καλωδιώσεις να φέρουν σημαντικές φθορές, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Η διαδικασία ανακαίνισης μιας κουζίνας, αποτελεί πιο χρονοβόρα διαδικασία λόγω των παραπάνω, ωστόσο, μπορείτε να το δείτε σαν μια ευκαιρία για να κάνετε ορισμένες προσθήκες, οι οποίες ενδεχομένως να σας εξυπηρετήσουν. Μπορείτε για παράδειγμα, να προσθέσετε πρίζες ή να εφαρμόσετε κρυφό φωτισμό, προσφέροντας μια νέα νότα στο χώρο.

Εφόσον έχετε επιλύσει τα πιο σημαντικά ζητήματα, μπορείτε να ασχοληθείτε με την αναδιαμόρφωση του χώρου, να αλλάξετε το δάπεδο, να εφαρμόσετε νέα κουζίνα, να προσθέσετε πλακάκια ή να βάψετε το δωμάτιο. Τα νέα έπιπλα κουζίνας, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά επίσης, μπορούν να σας χαρίσουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, όπως είναι για παράδειγμα τα γωνιακά περιστρεφόμενα ντουλάπια.

Από την άλλη, οι νέες εντοιχισμένες συσκευές, είναι το απόλυτα σύγχρονο “must”, καθώς προσφέρουν κομψότητα και εναρμονίζονται καλύτερα με το χώρο. Επιπροσθέτως, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία τη διακόσμηση των ντουλαπιών, όπως είναι για παράδειγμα το μασίφ ξύλο, η μελαμίνη, ή ακόμα και τα ντουλάπια από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία μπορείτε εν συνεχεία να τα βάψετε στο χρώμα της αρεσκείας σας.

Εάν έχετε μεγάλη κουζίνα, μπορείτε να επενδύσετε, προσθέτοντας έναν επιπλέον πάγκο στη μέση του δωματίου, ο οποίος θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ώρα του φαγητού, αλλά και τη δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικού χώρου, με ενσωματωμένα συρτάρια ή ντουλάπια. Προτιμήστε, να έχει ένα άλλο χρώμα, από αυτό των υπολοίπων πάγκων, ώστε να δημιουργεί ωραία αντίθεση. Υπάρχουν ποίκιλλες επιλογές, ανάμεσα σε μάρμαρο, γρανίτη, ξύλο, χαλαζία ή γυαλί, για πιο εκλεπτυσμένο στυλ.

Σε περίπτωση μικρής κουζίνας, προτείνονται οι πιο ήπιοι τόνοι στα έπιπλα και στους τοίχους. Βέβαια, αν επιθυμείτε έντονες αποχρώσεις στο τοίχο, φροντίστε να κρατήσετε ένα πιο ελαφρύ χρώμα στην επίπλωση, ούτως ώστε να μη φαίνεται ο χώρος ακόμα πιο μικρός και βεβαρυμμένος.

Ο φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός, αφού μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση οπτικού βάθους και να χαρίσει ζεστασιά. Επιλέξτε θερμό φωτισμό για μια πιο ανάλαφρη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Υπνοδωμάτια – Χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης

Τα υπνοδωμάτια είναι εξίσου σημαντικά, καθώς αποτελούν το χώρο του ύπνου, της ξεκούρασης και άρα θα πρέπει να αποπνέουν πλήρη ηρεμία και χαλάρωση.

Πολλές φορές, ιδίως σε σπίτια τα οποία δε μας ανήκουν εξ ολοκλήρου, ο χώρος του υπνοδωματίου, αποτελεί ίσως το μόνο δωμάτιο, στο οποίο μπορούμε να προσδώσουμε το χαρακτήρα μας. Επομένως, είναι καλό να εντρυφήσετε ιδιαίτερα στην αναδιαμόρφωσή του υπνοδωματίου, προκειμένου να νιώσετε οι ίδιοι όμορφα και να εκφραστείτε σε ότι αφορά το γούστο και τις προτιμήσεις σας.

Δεν είναι απαραίτητο να βάψετε όλους τους τοίχους ή να αλλάξετε ριζικά τη διαρρύθμιση. Μπορείτε να δώσετε μόνο μια νέα νότα, η οποία θα σας ταιριάζει.  Αποχρώσεις όπως το ανοιχτό γκρι, το μπεζ, ή παστέλ ροζ / μπλε, είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικές και μεγαλώνουν το χώρο. Είναι εφικτό να ελαιοχρωματίσετε για παράδειγμα, μόνο τον τοίχο πίσω από το κρεβάτι, δηλαδή το σημείο εκείνο στο οποίο έχετε τη περισσότερη ορατότητα, όταν θα μπαίνετε στο δωμάτιο. Ακόμη, υπάρχουν ειδικά πατώματα,  τα οποία ονομάζονται laminate και εφαρμόζονται σε τοίχους, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη λάμψη και κομψότητα, ενώ αποτελούν συγχρόνως μια ξεχωριστή επιλογή, σε σχέση με τα συνηθισμένα.

Η τοποθέτηση ταπετσαρίας, αποτελεί πάντα μια διαχρονική επιλογή, ωστόσο αν είναι πλαισιωμένη από πολλά σχέδια, προτείνεται να την επιλέξετε για μικρότερους τοίχους κι όχι για ολόκληρο το χώρο.

Μπορείτε να εφαρμόσετε κρυφό φωτισμό, με τη τοποθέτηση γυψοσανίδας, για ένα πιο ειδυλλιακό αποτέλεσμα ή να επιλέξετε καθρέφτες, σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε περισσότερο βάθος σε ένα μικρό δωμάτιο. Επίσης, αν έχετε περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, επιλέξτε έπιπλα τα οποία θα έχουν κρυφά σημεία, ώστε να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα ή αγοράστε ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο στη βάση του.

Το υπνοδωμάτιο, αποτελεί αντανάκλαση του χαρακτήρα σας, άρα μπορείτε να δημιουργήσετε και οι ίδιοι πολλές χειροποίητες δημιουργίες για να διακοσμήσετε το χώρο ή να τοποθετήσετε προσωπικά σας αντικείμενα μεγάλης συναισθητικής αξίας.

Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτείτε κατά πόσο θέλετε να περνάει φως μέσα στο υπνοδωμάτιο, αλλά και με τι ευκολία. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στις παραδοσιακές κουρτίνες, ή ανάμεσα σε πάνελ και στόρια, τα οποία δίνουν πιο έντονη συσκότιση. Καλό θα είναι να αποφύγετε τις έντονες και βαριές κουρτίνες, ώστε να μπορείτε να αναδείξετε εύκολα ένα φωτεινό δωμάτιο.

Μπάνιο – Λειτουργικότητα και χαλάρωση

Όπως και στο χώρο της κουζίνας, έτσι και στο χώρο του μπάνιου, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, οι οποίες αφορούν καθημερινές ανάγκες. Τα δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και κατ’ επέκταση τα ηλεκτρολογικά, αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης.

Καλό θα είναι να μην προβείτε σε ανακαίνιση του μπάνιου, χωρίς πρώτα να έχετε ελέγξει τα προαναφερόμενα, καθώς μετά από λίγο καιρό μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως και έτσι να χαλάσετε πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που είχατε ορίσει εξ αρχής.

Φυσικά, η ανακαίνιση μπάνιου, απαιτεί περισσότερο χρόνο, όπως και η ανακαίνιση της κουζίνας, διότι αυτοί οι δύο χώροι χρειάζονται περισσότερες διαδικασίες και πρακτικές εργασίες.

Εφόσον έχετε δώσει την απαραίτητη σημασία στις εργασίες του μπάνιου, μπορείτε να το δείτε σα μια καλή ευκαιρία, ώστε να αλλάξετε προς το καλύτερο πολλά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού.

Το μπάνιο μπορεί να σας προσφέρει την ευκαιρία να κερδίσετε επιπλέον χώρο. Είναι δυνατό για παράδειγμα, να αλλάξετε τη καθιερωμένη μπανιέρα με την εγκατάσταση μιας σύγχρονης ντουζιέρας, η οποία θα προσδώσει επιπλέον στυλ. Υπάρχει μεγάλη γκάμα, από την οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα υπάρχοντα είδη υγιεινής αλλά και τα έπιπλα, με εντοιχισμένα. Με τον τρόπο αυτό, θα έχετε αποθηκευτικούς χώρους και παράλληλα ελεύθερο χώρο στο μπάνιο.

Ο φωτισμός είναι το κλειδί σε ότι αφορά το μπάνιο. Μια καλή ιδέα είναι, να προσθέσετε ψυχρό και θερμό φωτισμό σε διαφορετικά σημεία, ούτως ώστε να τον εναλλάζετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο κρυφός φωτισμός, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός, δημιουργώντας οπτικό βάθος αλλά και μια αίσθηση χαλάρωσης. Θα πρέπει ωστόσο, να λάβετε υπόψιν και τα άτομα, τα οποία ζουν στο ίδιο σπίτι με εσάς. Αν για παράδειγμα, έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, θα πρέπει να αναδιαμορφώσετε το χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων.

Από την άλλη, σε ότι αφορά τους τοίχους και το δάπεδο, μπορείτε να κάνετε μια επιλογή ανάλογα με την οπτική που επιθυμείτε να δώσετε. Τα πιο φαρδιά πλακάκια και τα πλακάκια ανοιχτού χρώματος, είναι ιδανικά για να προσθέσουν φάρδος σε ένα μικρό μπάνιο. Για ένα πιο αυστηρό ύφος, προτιμήστε μικρά πλακάκια έντονου και σκούρου χρώματος και δάπεδο, από ξύλο σε ανοιχτές αποχρώσεις.

Μη ξεχνάτε, ότι η ανακαίνιση του μπάνιου επειδή ακριβώς ξεκινάει από την αντικατάσταση των υδραυλικών ή των ηλεκτρολογικών, μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε το χώρο, σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι με την ήδη υπάρχουσα τοποθέτηση των ειδών υγιεινής ή των επίπλων. Φροντίστε να κάνετε τη καλύτερη επιλογή, ώστε να κερδίσετε χώρο αλλά και να βελτιώσετε ριζικά, τη λειτουργικότητα του σε καθημερινή βάση.

Τραπεζαρία – Ο χώρος συνάθροισης αγαπημένων ατόμων

Η τραπεζαρία, είναι ένα δωμάτιο, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Αυτό εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η διαρρύθμιση του χώρου και ο δεύτερος είναι τα τετραγωνικά του σπιτιού.

Ωστόσο, ίσως με τη διαδικασία της ανακαίνισης να είναι εφικτό να γκρεμίσετε κάποιον άχρηστο τοίχο ή να αλλάξετε ριζικά ένα δωμάτιο, προκειμένου να δημιουργήσετε τη δική σας τραπεζαρία.

Η τραπεζαρία, αποτελεί το χώρο στον οποίο συναθροίζονται οι οικογένειες ή οι φίλοι και συνήθως απολαμβάνουν ένα καλό φαγητό, ή μοιράζονται μοναδικές στιγμές επικοινωνίας. Είναι σημαντικό εξίσου λοιπόν, να δημιουργήσετε ένα κλίμα μοναδικής ζεστασιάς και να προσδώσετε συνάμα την αίσθηση της «φιλοξενίας».

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πιο κλασσική τραπεζαρία, με έντονα  έπιπλα ή έντονους τοίχους, ή μπορείτε να «παίξετε» με αποχρώσεις και αντικείμενα, για ένα πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα. Το μασίφ ξύλο στα έπιπλα είναι “must” και θα προσφέρει την αίσθηση της φιλοξενίας. Επίσης, η επιλογή του σωστού παρκέ, θα σας δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι μεγάλοι και έντονοι πίνακες, είναι το απόλυτο διακοσμητικό για το χώρο της τραπεζαρίας, καθώς εναρμονίζεται απόλυτα με τον όγκο του τραπεζιού, χωρίς να κάνει το χώρο να μοιάζει φορτωμένος.

Ωστόσο, αν ο χώρος σας είναι πιο μικρός, μπορείτε να επενδύσετε σε μια πιο μίνιμαλ εκδοχή τραπεζαρίας, επιλέγοντας απλές γραμμές στο τραπέζι και τις καρέκλες. Συγχρόνως, μπορείτε να βάψετε πιο ανοιχτόχρωμους τους τοίχους, προσθέτοντας πινελιές από έντονα διακοσμητικά ή εφαρμόζοντας διαφορετικούς φωτισμούς, ιδανικά κρυφούς.

Η τραπεζαρία, είναι ένα από εκείνα τα δωμάτια, τα οποία χαρακτηρίζονται συνήθως από τα έντονα στοιχεία τους, παρόλο που τα έπιπλα ή τα χρώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα απλά. Εσείς θα επιλέξετε φυσικά, που θέλετε να επενδύσετε περισσότερο.

Όσα πρέπει να προσέξετε στην ανακαίνιση του σπιτιού

  1. Το συνεργείο

Προκειμένου να υλοποιηθεί μια μεγάλη ιδέα, είναι σημαντικό να προβούν στη περάτωση διαδικασιών και τα αρμόδια άτομα. Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του συνεργείου, καθώς οι άνθρωποι οι οποίοι θα ασχοληθούν με την ιδέα σας, οφείλουν πρωτίστως να μπορούν να σας ακούσουν και να αφουγκραστούν καταλλήλως, τις επιθυμίες σας. Ο επαγγελματισμός στο χώρο των ανακαινίσεων, είναι ένα βασικό κλειδί, το οποίο μπορεί να σας εγγυηθεί τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε κάτι καλύτερο, το οποίο ενδεχομένως να σας κοστίσει λίγο παραπάνω, παρά να επιλέξετε προσωπικό με ελλιπή εμπειρία και να απογοητευτείτε μετά το τέλος της διαδικασίας.

Η εμπειρία και ο επαγγελματισμός, είναι χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να αναζητήσετε. Συγχρόνως, μπορείτε να απευθυνθείτε σε συνεργεία, ώστε να δείτε μερικές από τις δουλειές, τις οποίες ήδη έχουν πραγματοποιήσει σε προηγούμενα σπίτια. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια εικόνα ως προς το έργο τους και θα επιλέξετε με σύνεση και  ασφάλεια.

Σωστοί υπολογισμοί και επιθυμίες

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, όταν ξεκινάει μια ανακαίνιση σπιτιού, είναι ότι δεν γίνεται σωστή συνεννόηση μεταξύ πελάτη και συνεργείου. Αντίστοιχα, το πρόβλημα μπορεί να προκύψει και στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος, δεν έχει κάνει τον σωστό προϋπολογισμό ή εάν ο προϋπολογισμός, δεν συνάδει με το αποτέλεσμα, το οποίο επιθυμεί.

Μια σωστή κίνηση, είναι να ανακαλύψετε αρχικά τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες που αφορούν υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και συναφή προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες. Έτσι, θα έχετε σιγουριά ότι δεν θα βρεθείτε προ εκπλήξεως σε βάθος χρόνου κι ίσως να γλιτώσετε πολύτιμα χρήματα.

Εν συνεχεία, δώστε βάση στις προσωπικές σας επιθυμίες, όμως συνυπολογίστε σε αυτές, και την οικονομική δυνατότητα την  οποία έχετε. Με τον τρόπο αυτό, θα βρείτε τις ιδανικές επιλογές, οι οποίες να ταιριάζουν στα γούστα σας, χωρίς ωστόσο να έχετε παραπάνω κόστος από αυτό που μπορείτε.

Σημαντική είναι και η επικοινωνία με συνεργεία. Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με διάφορους επαγγελματίες, να συζητήσετε μαζί τους τις σκέψεις σας και το όραμα σας και μετά να συλλέξετε προσφορές. Από τις προσφορές αυτές, θα μπορείτε να καταλήξετε σε εκείνη που είναι ιδανική.

Προσοχή σε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τη διαδικασία

Είναι ουσιαστικής σημασίας, να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν την έναρξη της ανακαίνισης, προκειμένου να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία.

Μην ξεχνάτε, ότι υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί και το νομικό κομμάτι, οπότε απαιτούνται διάφορες διαδικασίες από εσάς, προκειμένου να πάνε όλα όπως πρέπει και να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά τη περάτωση της ανακαίνισης.

Θα πρέπει για παράδειγμα, να ασχοληθείτε με τις άδειες ανακαίνισης, οι οποίες διαχωρίζονται σε μικρής και μεγάλης κλίμακας και οπωσδήποτε σε συνεργασία με έναν έμπειρο ειδήμονα. Οι άδειες μικρής κλίμακας, αφορούν πιο περιορισμένες εργασίες μέσα στο σπίτι, ενώ οι άδειες μεγάλης κλίμακας, σας προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία σε πιο εκτεταμένες διαδικασίες ή εργασίες.

Ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού, αναφορικά με τα έγγραφα τα οποία θα χρειαστείτε, ούτως ώστε να μη χάσετε χρόνο, κάνοντας πισωγυρίσματα. Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε πληροφορίες σε σχέση με το σπίτι, όπως  η ενεργειακή του κλάση, ούτως ώστε να ανακαλύψετε εάν δικαιούστε κάποιο πρόγραμμα, όπως είναι το εξοικονομώ κατ’ οικον, το οποίο αποτελεί μια πιο οικονομική λύση.

Σωστή εποχή και καλή οργάνωση

Οι ανακαινίσεις, είθισται να πραγματοποιούνται κατά τους πιο ήπιους και ζεστούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινούν από τον Μάϊο και φτάνουν μέχρι και αρχές Οκτώβρη. Ωστόσο, δε σας περιορίζει κανείς στην επιλογή του χρονικού διαστήματος. Απλά, οι εργασίες ολοκληρώνονται πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα, κατά τους προαναφερόμενους μήνες.

Αυτό συμβαίνει διότι τα καιρικά φαινόμενα είναι σημαντικά μειωμένα, χωρίς τη παρουσία βροχής, κρύου ή υγρασίας, στοιχεία τα οποία μπορεί να δυσχεράνουν σημαντικά τη διεκπεραίωση μιας εργασίας ή ακόμα και να προκαλέσουν περιττά προβλήματα.

Ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ζέστη βοηθάει στην πιο γρήγορη ολοκλήρωση διαδικασιών, ενώ παράλληλα η μέρα διαρκεί περισσότερο, παρέχοντας δυνατότητα στα συνεργεία να εργάζονται για πολλές παραπάνω ώρες, από ότι θα μπορούσαν το χειμώνα.

Η σωστή οργάνωση ωστόσο, ξεκινάει από εσάς τους ίδιους. Ξεκινήστε λίγο καιρό νωρίτερα να οραματίζεστε τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε. Δώστε χρόνο, ώστε να κάνετε σωστή επιλογή προσωπικού και ανακαινίστε το σπίτι σας σε περιόδους, οι οποίες θα σας ωφελήσουνε και δε θα σας ταλαιπωρήσουν από άποψη χρόνου. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε τα σχέδια σας στα μέσα του χειμώνα και εν συνεχεία, την άνοιξη, να είστε ήδη έτοιμοι για να ξεκινήσετε την διαδικασία της αναδιαμόρφωσης του σπιτιού, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις.

Η ανακαίνιση σπιτιού θα σας προσφέρει αυτό που χρειάζεστε!

Η ανακαίνιση σπιτιού, είναι μια μοναδική διαδικασία γεμάτη δημιουργικότητα. Αποτελεί μια επιλογή, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει εξ ολοκλήρου τον προσωπικό σας χώρο, να σας φτιάξει τη διάθεση και να σας προσφέρει λειτουργικότητα, άνεση καθώς επίσης και μια ομαλή καθημερινότητα και συμβίωση. Είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, η οποία θα σας προσφέρει την ευκαιρία να είστε ο εαυτός σας και να αποτυπώσετε τον χαρακτήρα σας στο χώρο, τον οποίο διαμένετε.

Η περάτωση μιας ανακαίνισης, χρειάζεται αρκετό χρόνο και υπομονή, ωστόσο τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν καταλλήλως. Επίσης, αποτελεί μια ιδανική λύση σε περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε το σπίτι, καθώς ανεβάζει την αγοραστική του αξία, ούτως ώστε να έχετε και οι ίδιοι προσωπικό όφελος.

Δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε ένα καινούριο σπίτι, εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα. Μπορείτε να πάρετε το ήδη υπάρχον σπίτι σας και να το κάνετε ολοκαίνουριο και μοναδικό!